Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

GRADSKA LEPOTICA KOJA PAMTI I BOLJE DANE

G
zgrada-srpske-zadruzne-banke

Zrenjaninci je znaju kao zgradu sindikata a nekad je bila zgrada Srpske zadružne banke. Jedna je od najlepših zgrada u centru Zrenjanina a danas je u toliko zapuštenom stanju da se od te lepote ne nazire ništa. Kao kulturno dobro nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture ali joj to ne pomaže mnogo.

Šta o zgradi znaju stručnjaci Zavoda?

Zgrada je izgrađena na šipovima, jer se ranije na tom prostoru nalazilo korito rukavca Begeja, pedesetih godina 19. veka.

Ne zna se ko ju je podigao ali se zna da je u jednom periodu, u 19. veku, bila u vlasništvu dr Pavla Demka. U 19. veku u zgradi se nalazio hotel „Pešta“, a u hotelskoj sobi broj 6, 1872. godine počeo je sa radom prvi nedeljni list „Torontal“, piše na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina.

Rekonstruisana je 1920. godine po projektu jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata – Dragiše Brašovana, u periodu dok je radio kao gradski arhitekta u Velikom Bečkereku (1919-1920). Nakon završenih radova na rekonstrukciji, u zgradi je počela sa radom Srpska zadružna banka.

Od te predratnog sjaja jedva da se može nešto videti. Zašto zgrada propada?

Zgrada je i dan danas u jednom komplikovanom i za obične ljude nejasnom sporu.

Sindikat se vodi kao korisnik zgrade a vlasništvo je, u stvari, Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Dok se raspravlja o tome da li je zgrada vlasništvo sindikata koji je zgradu dobio zamenom sa Železnicama Srbije, pa još pride dobio i neke pare koje su pre više od pola veka potrošene na nešto drugo, ova gradska lepotica ubrazno propada.

Propada, što je najgore od krova koji prokišnjava a za njegovu sanaciju su potrebni milioni, koje sindikat naravno nema.

Prema gruboj računici za sanaciju jedne od najlepših zgrada u centru grada potrebno je više od 100 miliona dinara.

I tako, dok se vode sporovi, koji traju godinama i godinama, zgrada propada okovana zarđalom ogradom i pokidanim bezbednosnim trakama.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије