Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Gradska bašta – ponos grada na Begeju

G
Gradska bašta zrenjanina

Gradska bašta jedno je od najlepših mesta u Zrenjaninu. Zrenjaninci vole da svrate u nju, a ponosno je pokazuju svojim gostima. A šta znamo o zelenoj lepotici u centru grada?

KAMENI LAV SIMBOL ZRENJANINSKOG DETINJSTVA

Ima li deteta koje se bar jednom u svom detinjstvu nije popelo na kamenog lava pored takođe čuvene fontane sa rodom. O lavu se ne zna mnogo – samo da je posle Drugog svetskog rata u Gradsku baštu prenet iz kruga Šećerane a ko je autor skulpture, ne zna se.

U bašti postoji još skulptura: skulpturu konja uradio je čuveni vajar Toma Rosandić kom je to bila vežba za mnogo poznatije “Konje vrane” koji stoje ispred Narodne skupštine u Beogradu.

BEČEKEREČKA TVRĐAVA

Gradska bašta prepuna je detalja koje je nemoguće staviti u jedan tekst. Ali, obavezno treba obratiti pažnju na mural na kojem je predstavljen prikaz Bečkerečke tvrđave izgrađene za odbranu Velikog Bečkereka od upada Turaka. Svoju funkciju tvrđava nije ni uspela da proveri, s obzirom na to da je turska vojska na čelu sa Mehmed Pašom Sokolovićem 1551. godine ušetala u Veliki Bečkerek i tu ostala do 1710. kad je Karlovačkim mirom pripala Austrougarskoj i odredbama tog mira tvrđava je srušena do temelja. Na tim temeljima nikla je Županijska zgrada i ova bašta. Kamenje iz tvrđave, odnosno ostaci, danas se nalaze u alpineumu odmah pored murala.

PLATANI SVEDOCI VEKOVA

Gradski park je formiran 1886. godine dogradnjom Županijske zgrade, kad se izgradnjom krila dobio jedan zatvoren prostor za zelenilo i baštu. Iz tog vremena postoje “svedoci”: paviljon za promenadne koncerte, na čijem vrhu stoji metalna zastavica na kojoj je urezana godina izgradnje,  kao i najstarija stabla u parku, kesten, platani. Dva stabla tise koja se nalaze ispred zgrade , kao i ovo drveće u bašti,  stari su 130 godina.

PRAVI CENTAR GRADA JE U GRADSKOJ BAŠTI

Ako želite da stanete u centar Zrenjanina takođe morate doći u Gradsku baštu, jer se u njoj nalazi geografsko središte Zrenjanina. Mnogi nisu nikad primetili jedan poprilično neugledan kamen, odnosno kamenu ploču na kojoj piše FR 119. Upravo na tom mestu je geografsko središte grada i mesto na kom se određuje nadmorska visina i rastojanje. Mesto je otporno na tektonske potrese i horinzontalna i vertikalna pomeranja i to je takozvani fundamentalni reper Zrenjanina.

Ako kažemo da je nadmorska visina Zrenjanina 80,5 metara – izmerena je tu. Ili da je razdaljina između Zrenjanina i Beograda 75 kilometara, to znači da je merenje izvršeno od ovog mesta i mesta u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, geografskom centru glavnog grada, koji su Beograđani, istina, malo ulepšali jednom piramidom.

Gradska bašta, Gradski park ili Županijska bašta jedno ime za oazu zelenila, mira, tišine i hladovine u samom centru grada.

Bilo koja priča o Zrenjaninu ne može se ispričati bez priče o ovom prelepom mestu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије