Zove se Taste Atlas a to je, recimo, gastronomski vodič kroz jednu zemlju.
Njime se služe turisti ali i domaći i redovno se ažurira.
U pitanju je sajt na kom se ocenjuju i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama.
Nedavno je objavljen novi „vodič“ kroz kuhinju Srbije, svih njenih regiona a na karti su se našle i delicije karakteristične za neko mesto.
Na prvom mestu onog što treba probati je proizvod iz Vojvodine – Petrovački kulen, prerađevina po kojoj je nadaleko poznat Bački Petrovac.
A na spisku jela koje obavezno treba probati u prvih dvadeset su i perkelt i gomboce.
Gomboce su opisane kao jelo iz srednjeg Banata, malo da se i mi odavde ponosimo.
Na mapi gastro delicija a iz ovih krajeva su i Sremska kobasica i fiš paprikaš.
Valjalo bi probati, piše u atlasu, i rezance sa makom i futošku sarmu.
Tu je i pašteta od fazana ali i vojvođanski koh.
Posebno je zanimljivo što su se na spisku našle i herovke, jedan poseban kolač iz Vojvodine, karakterističan za Slovake.
Vrednovana je i Pupinova pita iz Idvora ali i Fontoš kolač iz Debeljače.
Na listi se našao i sir od magarećeg mleka iz Zasavice.
O gombocama se vrlo verovatno sve zna.
A šta znamo o herovkama?
Herovke su tradicionalni slovački kolač. Iako starinski, on se i danas rado pravi a obavezan je deo svadbi i krštenja. Herovke su kolač koji se vezuje za kuma ili kumu. Kum ga nosi na venčanje, a još češće na krštenje. Takođe, herovke nosi i mama svojoj kćerki posle rođenja deteta, na Babine.
Od sasvim su običnih sastojaka ali vrlo zanimljive i ukusne. Prave ih i aradačke domaćice i izlažu na različitim manifestacijama.