Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Carstvo mlevene paprike

C
mlevena-paprika

Nekad je bilo jednostavno: aleva ili kako se to u ovim krajevima zvalo, sitna paprika, mogla je biti slatka i ljuta.

Slatka ili ljuta, bez sitne paprike nije se moglo zamisliti gotovo nijedno jelo.

Od čorbe, preko omiljenog paprikaša, pasulja ili slatkog kupusa, sosa u nedeljnom ručku, gulaša, nasuva sa krompirom, čušpajza od tikvica ili boranije, grašak paprikaša, riblje čorbe ili fiš paprikaša…

Zaprška više nije popularna, ali to čudo od masti, brašna i sitne paprike jelo od bilo čega napravilo je delikatesom.

Šta znamo o paprici?

Stigla je iz Novog sveta, Amerike, tačnije Južne Amerike, Perua i Meksika. Brodovima prvo doplovila do Španije i Portugalije, a onda, sa Pirinejskog stigla i na Balkansko poluostrvo.

Aleva paprika, bilo ona slatka ili ljutkasta, poboljšava ukus svakog jela.

Ali, pored toga, ona je i vrlo zdrava.

Izvor je vitamin A, B6, C, K, mangana i dijetetskih vlakana. Poboljšava cirkulaciju krvi i olakšava njen dotok i u udaljenije delove tela.

Jedan od najboljih lekova za smanjenje krvarenja je aleva paprika. Može se primeniti na otvorene rane, ili čak uzimati oralno, da zaustavi krvarenje.

Aleva paprika je dobra za srce, prirodni je lek za visok krvni pritisak, reguliše probavu, ublažava psorijatični svrab i bol, pomaže u mršavljenju…

Danas su majstori za mlevenu papriku proizveli nekoliko desetina njenih ukusa.

Ona može biti slatka i ekstra slatka, može biti krupnije i sitnije mlevena, može biti dimljena slatka i dimljena ljuta, može biti ekstra ljuta i tako redom…

I baš kao kod vina i baš kao kod sireva, danas postoje stručnjaci za mlevenu papriku.

Oni imaju razvijene receptore, pa nepogrešivo mogu da ocene kvalitet i primenu najboljih vrsta paprika za određenu vrstu jela.

Nekad obavezan začin u svakoj kuhinji, danas je mlevena paprika postala maltene tema za debate i stručne razgovore. U stvari, došla je na ono mesto koje je imala davno i koje joj pripada.

Kako pišu knjige starostavne, paprika je na svom izvoru, u planinama Perua, bila statusni simbol. Pronašli su je u grobnicama vladara Inka.

Danas je dostupna svima, bar ona obična, pa kad zaprašite jelo, setite se kako je do varjače stigla.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије