Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

BEČKEREČKI LAGUMI

B
centar grada Zrenjanina

Dok su podzemni hodnici na Kalemegdanu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, u našoj zemlji turistički ekskluziviteti, bečkerečki podzemni hodnici ili lagumi niti su istraženi, niti su poznati široj javnosti.

Mnogi Zrenjaninci i ne znaju da u delu centra i malo šire od najužeg centra grada, hodaju po podzemnim hodnicima odnosno lagumima. Iako je pitanje laguma pokrenuto pre više od jedne decenije, niko se njima nije ozbiljno bavio niti se od konstatacije da postoje odmaklo.

OSTACI BEČKEREČKE TVRĐAVE

Da postoje podzemni hodnici zna se ali kuda vode i na kojoj se površini prostiru, to se tačno ne zna. Istraživanja, naime, nisu vršena jer se smatralo da je to skup i rizičan posao, da nema dovoljno stručnih i opremljenih ljudi kao da i postoji opasnost zbog prisustva otrovnih gasova u hodnicima.

Bez obzira na to, gotovo svi se slažu da, iako hodnici nisu dugački, mogu da postanu turistička atrakcija.

Podzemni hodnici ostaci su nekadašnje Bečkerečke tvrđave.

Tvrđava je izgrađena oko 1527. godine. Nakon skoro dva veka tvrđava je srušena – srušili su je Austrijanci kojima je nakon Karlovačkog mira, pripao Banat.

Kako je tvrđava izgledala može se videti na muralu koji je naslikao slikar Viorel Flora a mural se nalazi na zidu u Gradskoj bašti.

Na žalost, Flora je mural slikao po uzoru na Temišvarsku tvrđavu, jer o Bečkerečkoj nisu sačuvani tragovi.

Svaka tvrđava, pa i bečkerečka, imala je svoje podzemne kanale kako bi stanovnici mogli da se povuku pred neprijateljem.

Najpoznatiji i najdostupniji ulaz u jedan od podzemnih hodnika nalazi se u Gradskoj bašti u Zrenjaninu. Visok je oko 1,5 metara.

LAGUMI IPAK MLAĐI?

Neki istoričari zagovornici su mišljenja da lagumi potiču iz turskog vremena i da ih ima ispod čitavog grada a da možda vode i do Novog Sada.

Drugi, pak, smatraju da je najveći deo laguma nastao početkom 19. veka, nakon katastrofalnog požara u kome je izgoreo čitav centar grada. Poučeni tim iskustvom, meštani su nakon toga svoje kuće povezivali podzemnim prolazima, kako bi imali odstupnicu, ako opet izbije velika vatra.

I da je jedno ili drugo tačno, podzemnim hodnicima koji su svakako zanimljivost ne bavi se niko. I sigurno je da je to velika šteta jer bi mogli postati turistička atrakcija u samom centru grada.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије