Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

STATISTIKA NAŠA DIKA A ŠTA NASLIKA?

S
Zrenjanin, centar

Podaci Ministarstva za građevinu pokazuju da je ove godine u odnosu na prošlu gradnja stanova porasla blizu 50 odsto.Izdate dozvole za gradnju takođe pokazuju da se najveći broj odnosi na stambene zgrade a da prosčeni stan ima 67,9 kvadrata.

Najskuplji kvadrati, prošle godine, gle čuda, prodati su u Beogradu ali najskuplja kućaprodata je u Subotici.

Jedan aforizam kaže: statistika naša dika, šta poželiš to naslika.

Ipak, statistika zna da bude vrlo zanimljiva i korisna.

Pa evo šta kaže a da se tiče tržišta nekretnina.

Ministarstvo građevinarstva u maju je izdalo 1607 dozvola za gradnju, što je 53,2 odsto više nego maja prošle godine.

Prema broju dozvola koje je Ministarstvo izdalo u maju, prijavljena je gradnja 1824 stana s prosečnom površinom od 78,7 kvadrata, a broj stanova je porastao za 45 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u saopštenju.

Ako se pogleda za koje građevine su izdate dozvole, 79,7 odsto dozvola je za zgrade.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,3 odsto je predviđeno za objekte sa jednim stanom, prosečne površine 147,9 kvadrata, a 82,9 odsto u stambenim zgradama sa tri i više stanova prosečne površine 67,3 kvadrata.

Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u beogradskoj oblasti, 28,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

A srednji Banat?

Pa skoro statistička greška. Jer, posle Beograda, slede južnobačka oblast, 23,7 odsto, zlatiborska oblast, 6,3 odsto, i raška oblast, 4,4 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 3,9 odsto.

NEKRETNINE PONOVO NA CENI

Statistički podaci kažu da je u Srbiji prošle godine u prometu bilo 126 000 nekretnina što je 12 odsto više nego 2015. godine.

Prosečna cena kvadratnog metra korišćenog stana je bila 880 evra.

Obim prometa prošle godine na tržištu nekretnina vratio na nivo pre ekonomske krize 2008. godine.

Prosečna cena korišćenog stana je 880 evra po metru kvadratnom.

Ako se uporede cene kvadrata sa susedstvom, onda se vidi da je najskuplji kvadrat u Sloveniji 1450 evra a najjeftiniji u Makedoniji, 500 evra.

U Srbiji, najskuplje se kvadrat stana prodaje u centru Beograda, u proseku 1650 evra dok je najjeftiniji stan na jugu Srbije – kvadrat na jugu košta 500 evra.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina unazad i iznosi 850 evra po kvadratu.

Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na cene korišćenih stanova pa ne čudi da se građani Srbije tek u 7 odsto slučajeva odlučuju za kupovinu od investitora..

Najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini prodat je u beogradskoj opštini Stari Grad – za 132 kvadratna metra je plaćeno gotovo 700 000 evra, što znači da je cena jednog kvadratnog metra bila 5 290 evra.

Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016. godine, međutim, nije kupljena u Beogradu, već u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије