Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

POČINJU KONTROLE STAMBENIH ZAJEDNICA

P
Savremeni koncept stanovanja

U Zrenjaninu je registrovano 250 stambenih zajednica. Procena je da bar 200 nije upisano u registar. Polovina se odlučila za upravnike iz redova stanara a polovina angažovala profesionalne. Inspekcije počele kontrolu.

Iako je rok za registraciju stambenih zajednica po Zakonu o stanovanju istekao još u decembru prošle godine, procena je da polovina zgrada u Zrenjaninu još nije izvršila registraciju i izabrala upravnika zgrade. Slično je i u celoj Srbiji.

Od 250 stambenih zajednica, koliko ih je registrovano u Zrenjaninu, polovina je izabrala upravnike iz redova stanara a polovina ih se odlučila za profesionalne.

POČINJU KONTROLE

Za kontrolu neregistrovanih stambenih zajednica nadležne su gradske odnosno opštinske inspekcijske službe, pre svih komunalna.

Prema onome što se može saznati, komunalna inspekcija je već na terenu i opominje one koji nisu ispunili zakonsku obavezu, da to moraju učiniti u narednih 30 dana. Ako se ni taj rok ne ispoštuje, stiže rešenje a nakon 15 dana i postavljanje prinudnih upravnika.

Inače, kazne za nepoštovanje Zakona o stanovanju su od 50 000 do 2 000 000 dinara.

Zrenjaninska, ali i skupštine drugih gradova i opština, još nisu donele odluku o cenovniku prinudnih upravnika. Za Zrenjanin se zna da će se odluka o tome koliko bi stambene zajednice koštao prinudno postavljen upravnik naći na dnevnom redu martovskog skupštinskog zasedanja.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI

Upravnici zgrada samo su zastupnici volje stanara, sva vlast ostaje u rukama stanara, dok upravnik ima ovlašćenje samo da sprovodi volju stanara i lako je smenjiv.

Upravnik zgrade, ni profesionalni upravnik, ni prinudni upravnik zgrade, nema prava da stanarima ulazi u stan, niti da kontroliše ko se nalazi u stanovima zgrade. Prema Ustavu RS, stan je nepovrediv i samo nadležni policijski organi po strogoj proceduri mogu da uđu u stan mimo volje vlasnika.

Građani mogu da prijave da u njihovoj zgradi nema dogovora i da sami stanari žele da dobiju prinudnog upravnika, kako bi neko došao i pomogao im da se organizuju da naprave sistem upravljanja.

Nelegalne zgrade neće biti izuzete iz sistema.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије