Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KUĆE SVE TRAŽENIJE

K
Gordana Bozic

Prvih pola godine pokazuje da je tržište nekretnina vrlo živo ali pokazuje i neke tendencije drugačije u odnosu na prošlu godinu: skoro jednako se kupuju i stanovi ali i kuće.

Ako se po prvoj polovini godine cela godina poznaje, biće ovo jedna dobra godina za prometovanje nekretnina.

Jer, u prvoj polovini godine, agencija Gsigma prometovala je za 20 odsto nekretnina više u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište je vrlo živo, što su ohrabrujuće tendencije, kaže Gordana Božić, vlasnica agencije za promet nekretnina Gsigma. – Ono što se takođe razlikuje u odnosu na prethodnu godinu jeste da se, sudeći prema prvoj polovini, ove godine kuće traže skoro jednako kao i stanovi. To se odavno nije dešavalo, ističe Božić.

Krediti su popularni i stručnjaci kažu – nikad povoljniji, ali i dalje se nekretnine više kupuju gotovim novcem. Posebno kuće.

Za kuće je vrlo teško dobiti kredit jer u većini slučajeva nisu svi kvadrati ozakonjeni. Kod stanova je situacija čistija, pa se kreditom više kupuju stanovi, ističe Božić.

Pravilo je da se kupuju manji stanovi i manje kuće.

Za dobre stanove manje kvadrature, bukvalno čim oglasimo prodaju, kupac se našao. Nije bitna ni spratnost, ni ima li zgrada lift ili ne… Kvadratura i lokacija to su najvažnije stvari. Kod kuća je slično. Neuporedivo lakše se prodaju manje kuće bez obzira čak i na lokaciju. Vrlo često imamo u ponudi odlične kuće, na odličnoj lokaciji, potpuno sređene ali kupcima je veličina neodgovarajuća, kaže Gordana Božić.

Što se tiče ponude stanova, može se konstatovati da je ponuda manjih stanova u novijim zgradama daleko manja od potražnje. U starijim zgradama, ima stanova odgovarajuće kvadrature, ali vrlo se često dešava da ga kupci ne pripreme dobro za prodaju.

Već smo govorili da nije potrebno stan renovirati pre prodaje ali izvetriti ga, pobacati stare stvari, osvežiti kupatilo, kuhinju, počistiti, to bar nije ni teško ni skupo. Kada bi prodavci stanova znali koliko sitni detalji prevagnu, mislim da bi se potrudili, naglašava Božić i poručuje:

Prodavci bi u startu morali da budu realni. Dobro određena cena, naći će kupca vrlo brzo. Poručila bih svima koji prodaju ili kupuju: angažujte stručne ljude za to. Posao će biti lakše i brže obavljen a sve strane zadovoljne. Posebno imajući u vidu nove propise u oblasti prometa nekretninama koji samo stižu, kaže Božić.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије