Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

TERAJ KERA LUTKO MOJA BELA

T
djeram

Na jednom mestu sakupljene su vojvođanske reči i izrazi, ono što koristimo u govoru a ne znamo vrlo često ni šta znači ni kako je nastalo.

Novinarka i publicistkinja Sonja Jovanović 2007. godine sakupila je u „Vojvođanskom rečniku“ sve ono što je u svom životu slušala, od ranog detinjstva pa nadalje. Sačuvala je od zaborava, kako sama kaže, „Vojvodinu staru“, njen život i običaje.

Za ovaj tekst izabrali smo neke od reči i izraza iz „Vojvođanskog rečnika“ koje i sami možda koristite, a ako ih i nema u svakodnevnom govoru, bude samo lepe uspomene i prosto mame osmeh na lice.

Apateka – isto što i apoteka, samo na selu; zahvaljujući tamburašima ušla je u pesmu: „Toj bolesti nema leka, ne pomaže apateka“, ali i „Čuruškinje lepe seke, žive pored apateke“.

Braca – naziv za dedastrica, trećeg po redu; posle Mile i Zlate.

Glabati – skidati meso sa kostiju, zubima; u jednoj šaljivoj pesmi iz Bačke, nova snajka peva „Ko me glaba, još nisam ni slaba“.

Zaćka – u severnom Banatu, nevaljala, svojeglava žena.

Lekvartašci – veliki tašci, vrsta jela, „jastučići“ od testa punjeni pekmezom i posuti uprženom prezlom, sa šećerom.

Letnja kujna – posebna, mala kuća, „sandučara“ u dvorištu; u njoj se kuva od proleća do jeseni da se ne bi prljala i smradila kuća; u njoj spavaju starci koji rano ustaju ali i momci koji noću idu u frent, pa dolaze tek kad treći petlovi zakukuriču.

Kera terati – veseliti se, davati sebi na volju, najčešće uz piće i svirce; pesma kaže: „Teraj kera, lutko moja bela, teraj kera kad si započela“.

Kud popa ide – izreka koja govori o aljkavim i nemarišnim domaćicama; umesto da temeljno očiste kuću, one opaju samo ono što se vidi (ajnfort, gonk i prednju sobu), dakle, tamo kud popa ide kad sveti vodicu.

Makoš – štrudla, gbanica s makom; a pesma kaže „Ala volem gibanicu sa makom, a još više da prkosim svakom“.

Okolo kere, pa na mala vrata – zaobilazni put, put kojim najčešće dolaze oni koji ne treba da budu viđeni s ulice (švaleri, na primer).

Perdaška – drvena daščica sa rukohvatom, služi za ravnanje sveže omalterisanih zidova, narodna pesma kaže „Svaka cura voli tamburaša, a perdaša i cura i snaša“, jer kad perdaš radi, to znači da je kuća skoro gotova i da se uskoro može očekivati useljenje u nju.

Ovo je mali deo onoga što je Sonja Jovanović sakupila. Ukoliko vam se bude dopalo, biće još.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије