Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZABORAVLJENI VELIKANI A NJIHOVA ZAOSTAVŠTINA UGROŽENA NEMAROM

Z
skola-nikola-tesla

Stručnjak koji je velikim delom zaslužan za graditeljsku baštinu Zrenjanina sigurno je velikobečkerečki arhitekta Rudolf Jaric.

U tišini i nezabeleženo, ove godine navršava se sto godina od boravka arhitekte Rudolfa Jarica u Velikom Bečkereku i izgradnje četiri monumentalne palate.

Kako se odnosimo prema velikanima slično se odnosimo i prema njihovoj zaostavištini.

Rudolf Jaric projektovao je četiri monumentalne zgrade u Zrenjaninu i sve četiri imaju status kulturnog dobra.

Rođen je u Velikom Bečkereku, u građanskoj porodici 1847. godine, pišu stručnjaci Zavoda za zaštitu kulture Zrenjanina.

Otac Andreas, ugledni Bečkerečki majstor obućar, bio je dovolјno imućan da sina pošalje na studije arhitekture u Budimpeštu. Vratio se u rodni grad 1879. godine, najverovatnije na poziv svog prijatelja Đule Dauna da mu izgradi palatu i tu ostaje nekoliko godina.

Za to vreme, lokalni trgovac i zanatlija Vilmoš Grimbaum iskoristio je prisustvo ovog peštanskog arhitekte i od njega naručio planove za izgradnju svoje nove palate u glavnoj ulici.

Međutim, nisu ga angažovali samo bogati građani, već je projektovao i za grad. Na javnom nadmetanju za izgradnju Honvedske kasarne i zgrade osnovne škole u Velikom Bečkereku, Jaric je pobedio kao najpovolјniji ponuđač. Tako je, za svega par godina, projektovao i izvodio radove na četiri monumentalne zgrade. Najverovatnije je u to vreme bio jedini prestonički arhitekta koji je boravio u Bečkereku.

Pretpostavlјa da se, u nekom trenutku, vratio u Budimpeštu gde je proveo život sa ženom Barbarom Apoloniom Kalchgruber.

Gradio je u duhu neorenesanse, stilu u arhitekturi koji je bio aktuelan na ovim prostorima osamdesetih godina 19. veka. Od originalnih planova arhitekte Jarica, sačuvani su jedino planovi Daunove palate, potpisani marta 1879. godine, koji se čuvaju u Istorijskom arhivu Zrenjanin.

Njegova zaostavština su Daunova palata, odnosno zgrada stare Robne kuće Beograd u centru grada, koja propada više od jedne decenije, kuća Vilmoša Grinbauma, u kojoj je danas knjižara “Kultura”, zgrada Poljoprivredne škole kao i zgrada srednje škole “Nikola Tesla”.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије