Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

SANTORINI ZA LETOVANJE A NE ZA INVESTIRANJE

S
santorini

Jedno od najlepših grčkih ostrva u svojoj dugoj istoriji bilo je pod vlašću različitih gospodara, od kojih je svaki ostavio po neki trag. Nekretnine na Santoriniju među najskupljima u svetu.

Jedno od najpopularnijih turističkih mesta na svetu je grčko ostrvo Santorini.

Kako su pred nama septembar i oktobar, za koje meteorolozi predviđaju lepo, toplo vreme, evo preporuke za letovanje u postsezoni.

Nije naodmet znati nešto pre nego što se krene na put.

PRAVO NA VULKAN

Grčko ostrvo Santorini ili Tira je ostrvo u grupaciji Kiklada.

Jedno je od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih ostrva u Grčkoj.

Ime ostrva je nastalo od latinskog naziva „Sveta Irena“ i to u vreme mletačke vlasti nad ostrvom. Grčki naziv za ostrvo, Tira ili Fira, koristi se više među mesnim stanovništvo i u Grčkoj. Stariji nazivi za ostrvo Santorini su Stongili („kružan“) i Kaliste („najlepši“).

Santorini se nalazi u južnom Egejskom moru i to je najjužnije ostrvo ostrvske grupe Kikladi.

Ostrvo je veoma razuđeno i planinsko u većem delu. Oblik ostrva je posebno zanimljiv (oblik obrnutog „S“), pošto zapadna obala gradi zaliv, istočnu stranu vulkanskog grotla. Ovaj vulkan eksplodirao je u jakoj eksploziji 1600. pre nove ere i veruje se da je upravo erupcija vulkana glavni „krivac“ propasti Minojske civilizacije. Nekadašnje dno vulkana je danas zaliv u okviru ostrvlja Santorinija, koji je tokom istorije bilo strateški važan i uticao je na burnu istoriju ostrvlja.

MNOGO VLASTI, MNOGO I ISTORIJE

Kikladi, pa i Santorini, bili su pod vlašću Egipta, starog Rima, Vizantije, Mlečana, Osmanskog carastva, i od osamostaljenja Grčke, 1821. godine, u sastavu je ove države. Od tada počinje ekonomski procvat ovog ostrva, i poslednjih decenija ostrvo je jedno od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija.

Grad Ia, najpoznatiji na ovom ostrvu, nastao je tako što je posle velikog zemljotresa 1956. godine, država poslala umetnike i zanatlije kojima je pomogla i oni su stvorili ovaj grad koji je prelep…

A kako je ovo blog na sajtu za promet nekretnina, zanimljivost vezana baš za nekretnine. One su na ovom ostrvu neverovatno skupe. Kvadrat stana ide do 30 000 evra.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије