Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KAD JE VREME ZA REŠAVANJE PORODIČNIH NEKRETNINA

K
Stolovi i Stolice, decija soba, dizajn stoloviistolice.com

U svakoj zgradi ili ulici postoji bar jedna, a obično i više nekretnina koje su prazne i propadaju, a spadaju u kategoriju porodičnih nekretnina.

Jedna od bolnih ali čestih tema koja se tiče nekretnina jesu takozvane porodične nekretnine.

Odnosno, nekretnine koje su, dok je porodica bila velika, dok su u njoj živeli roditelji i deca, bile adekvatne, dovoljne i udobne, a koje u jednom momentu postaju prevelike, neodržive i opterećujuće.

Agenti za prodaju nekretnina vrlo se često susreću u svom poslu sa situacijama u kojima postoji načelna volja da se takozvana roditeljska nekretnina proda ili zameni adekvatnijom. Načelna volja postoji ali kad se krene u realizaciju, neretko iskrsnu problemi a priča uglavnom nema srećan završetak.

KAD JE NEKRETNINA DOM

Deca su odrasla, odselila se. Roditelji ostareli. Nešto što je bio porodični dom, postaje veliko optrećenje. Stan ili kuća preveliki su za roditelje koji su ostali sami: režijski troškovi veliki, neracionalni, prostor koji se ne koristi, zimi ne greje… Prostor koji ne može da se održava, a ako može, onda to košta. Novaca ili živaca. Porez iz godine u godinu sve veći a kao i ulaganja koja se ne mogu odložiti.

S jedne strane su emocije: porodični dom prepun zajedničkih uspomena, sećanja na najlepše životne trenutke, roditelji kojima je teško da se odreknu nekretnine u kojoj su proveli najlepše životne trenutke…

S druge strane, nekretnina koja iziskuje stalno ulaganje (ako nije zastarela stolarija, onda je propao pod, ili propala terasa), veliki režijski troškovi, veliki porez…

Svima je jasno da se nešto mora preduzeti, ali to ne ide tako lako.

BOLJE PRE NEGO POSLE

Ova tema nije prijatna, ali možda valja razmisliti da ona nije prijatna nikad, pa je bolje baviti se njome pre nego kasnije. U ovom slučaju, jutro stvarno nije pametnije od večeri.

Saveti stručnjaka i iz oblasti nekretnina ali i psihologa su da se porodičnim nekretninama valja pozabaviti još dok su roditelji u fizičkoj i mentalnoj snazi.

Pre svega zato da bi se porodične nekretnine formalno pravno i imovinski dovele u red.

A zatim, da bi se izbegle porodične nesuglasice, povlačenje pred sudovima koje zna da se otegne godinama i da, na kraju, nikom dobro ne donese.

Nebrojeno puta, agenti za nekretnine u svom radu imali su situaciju da, posebno ako je u pitanju jedan roditelj, zakazuju prodaju, ili razgledanje nekretnine, a da se stvar pred samo realizaciju pokvari.

Nekad valja poslušati i stručnjake: rešavajte pitanje porodične nekretnine dok je vreme (psiholozi kažu do 65 godine, roditeljske). Jer, kako kažu, čak i da se negde pogreši ili načini neka nepravda, ima vremena da se ona ispravi.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије