Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

BEZ PROCENITELJA TEŽE I DUŽE

B
Zgrada suda i most u Zrenjaninu

Novim propisima, procenu vrednosti nekretnine mogu raditi licencirani procenitelji koji moraju biti i upisani u registar. Trenutno u Zrenjaninu takvih nema.

Od prošle nedelje u Zrenjaninu ne radi nijedan procenitelj. To znači da će Zrenjaninci koji na kredit kupuju nekretninu morati da sačekaju da im procenu urade Beograđani.

NEVOLJE SA LICENCOM

Sve je počelo donošenjem Zakona o proceni nekretnina i stupanjem na snagu posebnog pravilnika, po kom od 7. jula procenu mogu da rade samo licencirani procenitelji, koji su pritom upisani u Nacionalno udruženje procenitelja Srbije. Ranije, procenu su mogli da rade i ovlašćeni sudski veštaci različitih struka.

Da bi se licenca dobila, svi zainteresovani, koji su ispunjavali uslove, morali su da prođu dodatnu obuku koja je trajala 45 dana i koštala 1200 evra.

Polaganje ispita koštalo je dodatnih 16 000 dinara. Upis u registar još 25 000 dinara.

PROCENITELJI IZ BEOGRADA

Na prvom polaganju ispita, nijedan od kandidata nije položio ispit, iako su ga polagali iskusni veštaci koji su veštačenje obavljali deceniju i više. Najviše tenutno licenciranih procenitelja je u Beogradu, ali ni blizu dovoljan broj.

Problemi za agencije za promet nekretnina počeli su odmah. Na procenu će se sada čekati mnogo duže, što ne odgovara ni agencijama a ni klijentima. Objasniti zašto se čeka, dodatni je problem.

Početkom jula startovao je i novi Zakon o upisu nekretnina, što je dodatno produžilo sve rokove. Iako je ideja bila da se rokovi skrate.

Prema novom Zakonu, licencirani procenitelji moraju da se angažuju za procenu obezbeđenja kredita, za vansudske izvršne postupke, za potrebe stečaja, kao i procenu ili verifikaciju rezultata modela masovne procene radi upisa tržišne vrednosti nepokretnosti u katastar nepokretnosti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије