Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Novi zakon o upisu u katastar

N
Opština Zrenjanin

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe (npr. kupoprodajni ugovor za nekretninu), a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati nadležnoj službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

Malo malo pa javnost uznemire slučajevi kada neku porodicu iseljavaju iz stana iako je stan kupljen i iako u njemu porodice žive određeni broj godina. Pozadina gotovo svakog od tih slučajeva je – neupisano vlasništvo u katastar. I, naravno, različiti spletovi okolnosti.

Uskoro bi takve vesti mogle da nestanu iz medija, bar ako imaju veze sa katastrom.

KOD NOTARA BEZ ŠALTERA

U pripremi, je naime, novi zakon o upisima u katastar. Po tom zakonu, ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici (notari), a ne službenici katastra, čime će postupak biti značajno efikasniji.

Praksa je pokazala da je nužno da dokumente kontrolišu oni koji su za to nastručniji a, s druge strane, katastar će biti rasterećen značajnog posla.

Novi zakon treba da ubrza postupak upisa te predviđa uvođenje elektronskog šaltera za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika, među koje spadaju i javni beležnici.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe (npr. kupoprodajni ugovor za nekretninu) , a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati nadležnoj službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

U nacrtu zakona stoji i da je notar dužan da u roku od 24 sata dostavi dokumentaciju katastru čak i ako stranka nije uplatila propisanu taksu. Katastar će biti u obavezi da izvrši upis a stranka će se, ukoliko taksu plati na vreme, imati popust od 20 odsto.

Ukoliko sve bude kako nacrt predviđa, upis bi bi gotov za tri dana.

I umesto da obiđu najmanje četiri, pet šaltera, jednim odlaskom kod notara , građani će završiti i overu ugovora i upis svojine.

I ne samo što će se upis svojine ubrzati i pojednostaviti, nego će se sasvim sigurno izbeći situacije u kojima su se mnogi našli zbog toga što na vreme nisu upisali svojinu u katastar.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије