Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NJEGOVO BOŽANSTVO – SLADOLED

N
sladoled

Iako je već opštepoznato da se sladoled u mnogim zemljama jede i zimi, prava asocijacija na sladoled je – leto. Ili još bolje, asocijacija na leto je – sladoled.

Ima onih koji se već sa prvim prolećnim sunčevim zracima, i prvim danima sa temperaturom iznad 18 stepeni, dohvate korneta, ali za većinu, vreme za sladoled su prvi letnji, topli dani.

Sve je počelo a izgleda da će se i završiti sa Kinom.

Kinezi su mešali led i mleko i tako se hladili kad je bilo vruće a slično su radili i Stari Rimljani. Istorija beleži da je Neron u led i mleko dodavao i seckano voće.

U Evropu je sladoled, kao i mnogo šta drugo, doneo Marko Polo.

Industrijska proizvodnja sladoleda počinje u Americi u prvoj polovini XIX veka. I prva mašina za sladoled napravljena je u Americi ali je zato prvi kornet izumeo Italijan.

Dugo se u poslastičarnicama, koje su i danas najomiljenije mesto za uživanje u sladoledu, znalo za nekoliko ukusa: vanila, čokolada, punč, malaga, limun, jagoda, eventualno malina.

A onda je nastala eksplozija ukusa. Iako su čokolada i vanila i dalje najomiljeniji ukusi sladoleda, danas ne znate kom carstvu da se privolite. Sladoledi od svih mogućih vrsta voća, pistaća, lešnika, tu je i ukus bajadere, ferero kuglica, nutele, kinder čokolade, šampanjca…

Poslednjih godina sve su popularniji sladoledi sa neobičnim ukusom, na primer ukusom čili papričice a u Kini je, kažu, ove godine bio hit sladoled sa ukusom sečuanskog bibera.

Ta Kina je, pišu svetski mediji a nama preneo naš javni servis, buduće mega tržište za sladoled jer su ga Kinezi kao vrhunsku letnju poslasticu tek nedavno otkrili.

Tržište od milijardu stanovnika gladno je svega, pa i sladoleda, pa je ova industrija u ekspanziji.

A da bi se tržište zadovoljilo, piše RTS, ukusi moraju biti potrefljeni.

Zato su Kinezi uveli zanimanje – probač sladoleda. Osoba koja proba sladoled mora imati, kažu, „zlatan jezik“. To znači neverovatno istančano nepce koje može da oceni šta valja a šta ne valja.

Probači, koji osim što rade i uživaju, kao jedan od većih problem navode činjenicu da su od silnog sladoleda počeli da se goje.

Leto nam je u gostima još mesec dana najviše pa uživajte još malo u sladoledu: u kornetu, na štapiću, u porciji… Ukus izaberite sami.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије