Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NETAKNUTA PRIRODA MAMAC ZA TURISTE

N
Banja Rusanda

Ako bismo turističku ponudu Zrenjanina i njegove okoline mogli preporučiti, to bi u najkraćem izgledalo ovako:nedirnuta priroda i lekovito blato. Naravno, pored kulturno istorijskih spomenika. Malo, mnogo ili dovoljno, o tome bi se moglo razgovarati.

O kulturno- istorijskim spomenicima Zrenjanina već je bilo reči na stranicama ovog bloga. Za Zrenjanin i njegovu okolinu to je veliki turistički potencijal. Ali šta to Zrenjanin ima još da ponudi turistima?

U najkraćem: nedirnutu prirodu i lekovito blato.

RETKE PTICE I JOŠ REĐE BILJKE

U neposrednoj blizini Zrenjanina nalaze se dva specijalna rezervata prirode: Carska i Okanj bara.

Carska bara po Ramsarskoj konvenciji predstavlja specijalni rezervat prirode sa velikim stepenom zaštite. U rezervatu se nalaze 24 vrste iz 16 familija riba. Ovaj prirodni rezervat, čijoj vrednosti doprinose bare Tiganjica i Perleska bara, je kolonija vodenih ptica: čaplji, čigri, galebova…Bogatstvo rezervata čini čak 250 vrsta ptica. Ornitološka vrednost područja posebno se ogleda u broju ugroženih vrsta koje se ovde povremeno sreću: pelikan, mali kormoran, mala guska, plavokljuna patka, orao belorepac, eja močvarica, livadska eja, čaplja kašikara… Istorija Carske bare ne seže u daleku prošlost. O njoj se u evropskim krugovima  pričalo kao o lovištu porodice Lazar, koja je zaslužna što su se imena Carske bare te Kaštela u Ečkoj pronele van granica zemlje.

Specijalni rezervat prirode Okanj bara nalazi se u blizini Elemira.

Na području Okanja ima 39 tipova staništa. U ovom području, koje je jedno od tri slana u Vojvodini, živi šestina ukupne populacije vilinih konjica u Srbiji, dve vrste strogo zaštićenih insekata, osam vrsta vodozemaca i šest vrsta gmizavaca. Što se tiče ptica , ovde ih ima 186 vrsta, od kojih je sedam na svetskoj crvenoj listi. U Okanj bari raste Švancerbergova bokvica koja je na evropskoj crvenoj listi biljnih vrsta.

Carska bara je mnogo poznatija od ove elemirske, Okanj bare ili bi se moglo reći da je Okanj bara nepravedno zanemarena i nedovoljno promovisana.

I ono što je zanimljivo, a mnogi ne znaju: Okanj bara je za 1000 hektara veća od poznatije Carske.

LEKOVITI PELOID

Da i blato može da bude dobro i korisno pokazuje primer Banje Rusande, u Melencima, u neposrednoj blizini Zrenjanina. Naravno, mora biti lekovito.

Prva ispitivanja lekovitosti vode iz termalnih izvora i blata iz jezera Rusanda, su obavljena 1866. godine. Od tada, lekovito blato Rusande usporava i zaustavlja okoštavanje zglobova, olakšava i bol a koristi se i u lečenju psorijaze.

Voda u jezeru slana je kao more.U njemu se ne razvijaju bakterije.

Legenda kaže da su slano blato Banje “Rusanda” u Melencima otkrili vojnici koji su dolazili iz daleka da vidaju rane a i samo ime Melenci, izvedeno iz melem, ukazuje da ima istine u ovome.
Blato iz jezera je mineralni peloid i ubraja se u najlekovitije blato u zemlji. Termomineralna voda ima temperaturu od čak 32 stepena Celzijusova.

Uz ove destinacije, tu su i Kaštel Ečka, jezero Joca, raj za ribolovce, etno selo Belo Blato

Malo,mnogo ili dovoljno za grad koji pretenduje da privuče turiste tokom cele godine a ne samo za “Dane piva”. Tema za razmišljanje.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије