Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KAKO SMO SE SKUPO UGREJALI: ISTINE I ZABLUDE O DELITELJIMA TOPLOTE

K
Mala Amerika

Zrenjaninci već treću zimu grejanje plaćaju po takozvanom tarifnom sistemu obračuna utroška toplotne energije. Ono što je najavljivano kao obaveza za sve postala je obaveza samo za neke. Delitelji podelili javnost a ne toplotu.

Zrenjaninci koji su priključeni na daljinski sistem grejanja već treću zimu utrošenu toplotnu energiju plaćaju po utrošku a ne po kvadratnim metrima.

Kada je takozvani tarifni sistem obračuna toplotne energije promovisan, oni koji su ga uvodili tvrdili su da je to obaveza koju moramo ispuniti da bismo se prilagodlili evropskim standardima, da je ovakav način obračuna pravedniji i donosi uštede, da će takozvane delitelje toplote morati da ugrade svi. Malo je bilo sumnjivo što u ovakav veliki eksperiment ne ulaze Beograd i Novi Sad, koji bi mogli biti primer za napredak, ali tvrdnje su bile da će i oni morati. A kao ključni argument isticana je mogućnost štednje: zatvorite ventile tamo gde vam toplota ne treba, ili kad niste u stanu i na kraju meseca vaš račun razlikovaće se od računa vašeg rasipnog komšije.

DVE GODINE POSLE: GDE SMO BILI I ŠTA SMO RADILI

Iako su i građani a i deo stručne javnosti upozoravali da stvari ne stoje baš tako kako je obećavano, od tzv. tarifnog sistema nije se odustalo. Bar ne u Zrenjaninu. Beograd i Novi Sad ovakav sistem obračuna, kao uostalom ni mnogi drugi gradovi, nisu uveli, niti se o uvođenju više govori.

Računi su za mnoge korisnike postali astronomski. U mnogim slučajevima čak i duplo veći nego kad su se obračunavali po kvadratu. Mnogi su se, ne mogavši da takve račune da plaćaju, jednostavno isključili sa sistema daljinskog grejanja.

I šta sad?

Da bi stvar bila jasnija: računi onih koji su ostali priključeni, i pored individualne štednje mogu biti samo veći. Jer, isporučena količina toplotne energije deliće se na manje korisnika.

Sve više onih koji se isključuju sa sistema i sve više onih koji zavrću radijatore jer štede, pothlađuju zgradu. Da bi se stanovi ugrejali, potrebno je sve više energije.

Dakle, ko računa da će uspeti da smanji račune, u velikoj je zabludi.

ŠTA KAŽU KOMŠIJE

Kažu da se pametni uče na tuđim greškama a glupi na sopstvenim.

Mogli smo se učiti na onome što su radile naše komšije Hrvati ali nismo. Realno, nismo ni imali šanse, jer ipak nije bila reč o deliteljima ili razdelnicima nego o nekim drugim stvarima.

Elem, Hrvati su tarifni sistem odnosno obračun po utrošenoj toplotnoj energiji i takozvane razdelnike uveli dve godine pre nas. I njihov protest protiv uvođenja bio je neuspešan. Bar u startu. Kako građani nisu odustajali, stvar je stigla i do Ustavnog suda.

Otkrivena je i povezanost nekih iz hrvatskih institucija sa proizvođačem delitelja iz jedne evropske zemlje.

Ispalo je i da ne postoji evropska direktiva da se mora preći na ovakav način obračuna utroška toplotne energije. Da je neko pogrešno razumeo.

Bilo kako bilo, nakon nekoliko godina eksperimentisanja, Hrvati odustaju od ovakvog načina obračuna toplotne energije koji se pokazao nepravedniji i skuplji, a čak je snizio cene nekretnina.

Šta će biti s nama, to se zasad ne zna.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије