Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NJEGOVO VELIČANSTVO DVORIŠTE

N
basta-dvoriste

Da li će svet biti isti posle pandemije koronavirusa kao što je bio pre nje?

Na to pitanje teško da iko ima odgovor, pogotovo što smo i u pandemiji, po svemu sudeći, tek na pola puta.

Ono na šta može da se odgovori već sada jeste da su oni koji su u vreme najstrožijeg karantina imali dvorište, kroz mesec i po dana agonije prošli mnogo lakše, nego oni koji su zabranu kretanja proživeli na 6. ili 10. spratu u velikom gradu.

Pa čak i kada se završio nastrožiji karantin, onima koji žive u kući život izgleda neuporedivo jednostavniji i humaniji nego onima koji do svog stambenog prostora mogu stići jedino visokorizičnim liftom.

Dolazi li vreme za kuće i doživljava li dvorište svoju renesansu?

Stručnjaci kažu, dvorište se u naše živote vraća na velika vrata.

RAD OD KUĆE – SVEJEDNO GDE ŽIVITE

Rad od kuće jednako je svejedno je gde živite. Ili, nije svejedno.

Trend na evropskom tržištu nekretnina pa i u našem susedstvu, pomera se ka kućama sa dvorištima, ka periferiji gradova ili ka najbližim manjim naseljima.

Interesovanje je u prvom momentu skočilo za vikendice, ali kako se situacija produžavala, pojavilo se interesovanje i za kupovinu kuća za duži život.

Takođe, primećuje se i povećano interesovanje za placeve na kojima je moguće graditi a da se nalaze na lokacijama koje su mnogo bliže prirodi.

INFRASTRUKTURA NAJVAŽNIJA

Stručnjaci se slažu u jednom. Veća seoba naroda iz prenaseljenih gradova, u kojima je, svedoci smo tome bili prethodnih meseci, sve bilo komplikovano, od obične kupovine do javnog prevoza, može se očekivati onog momenta kada se izgradi dobra infastruktura.

Za početak, dobar internet, bez kog je danas bilo koji posao nemoguće obaviti.

Periferija ili selo mora imati približno iste uslove za život kao grad.

Od periferije ili sela mora postojati dobra saobraćajnica prema gradu. Mora imati obezbeđenu vodu (mada to danas nemaju ni gradovi) i rešen problem sa otpadnim vodama.

To je do države. Za ostalo će se već pobrinuti privatna inicijativa. Jer, gde bude potražnje, pojaviće se svi sadržaji kojima se diči grad.

Živim na selu, radim u gradu, u svetu nije ništa novo.

Kod nas se, upravo zbog toga što je život u gradu bio neuporedivo isplativiji nego život u selu, masovno selilo iz sela u grad.

Kretanje ka selu počelo je i kod nas. Hoće li, po završetku pandemije, proces biti zaustavljen, ili je to ta promena o kojoj se priča, videćemo.

Tek, ko i ovih letnjih meseci ima svoje dvorište, na neki način koronu je već pobedio.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије