Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

IMENA NOVA A PROBLEMI STARI

I
kucni-broj

Pčelarska, Ribolovačka, Voćarska, Žetelačka, Dudova, Ratarska… Ovo su samo neka od imena koja su dobile donedavno bezimene ulice u Zrenjaninu.

Odbornici Skupštine grada su, uz pomoć nadležne komisije, krstili i nekoliko ulica u selima na teritoriji grada. Tako je neko selo dobilo Baštensku, a neko Sunčevu, Vinogradarsku ili Lovačku ulicu, valjda po onom po čemu su ulice ili sela poznata.

Gradski istoričari beleže da su prve ulice u gradu zvanične nazive dobile 1879. godine. Ti nazivi su zamenili uvrežene, narodne.

Istorija grada prepuna je ulica koje su za blizu 150 godina nekoliko puta menjale ime.

Menjale su se države, vladari, režimi, a onda nekako i imena ulica.

Ovi poslednji nazivi obećavaju.

Teško da će kome smetati Voćarska ili Dudova.

Ali, da žive u ulici pod novim imenom stanovnici znaju iz usmenog predanja.

Iako se već godinama najavljuje obeležavanje ulica novim tablama i kuća tablama sa brojevima, i iako je to već nekoliko godina zakonska obaveza, tabli za sada ni od korova.

Bez tabli su i ulice koje nikad u svom postojanju nisu promenile ime, a o onima koje su menjale ili, evo, dobile nove nazive da se i ne govori.

Nije lako ni Zrenjanincima ili meštanima sela, ali oni se nekako snalaze.

Posetiocima sa strane mnogo je teže. Ne morate doći iz sveta, dovoljno je da vam treba neko ili nešto u Melencima. Kako da stignete do tog nekog u Melencima objasniće vam opisno, druga ulica od semafora, levo ili desno, pa onda zovi, ne vredi ime, kad table nema ni na početku ni na sredini. O brojevima ne treba trošiti reči. Ako je kućni broj na nekoj kući preživeo, brojite kuće i uz malo sreće, ako ne postoji 13a i 13b, nekako ćete i stići na odredište.

Ima još nešto.

Na primer, Elektrodistribucija se zaglavila u ko zna kom vremenu, pa kad šalje obaveštenja o nestancima struje, nostalgično će vas vratiti u neka prošla vremena, gde je Štrosmajerova, na primer, još Štrosmajerova, a ne Patrijarha Pavla. Već nekoliko godina. I nije usamljen primer.

Gradska uprava planirala je da u poslednjem kvartalu ove godine, u kom smo već skoro mesec dana, na javnom tenderu izabere izvođača radova koji će napraviti nove table sa imenima ulica i kućnim brojevima.

Ako se raspiše, pa i uspe, to bi moglo značiti da u narednoj godini ulice konačno dobiju table sa ispravnim nazivima, a kuće brojeve.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије