Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

BERBERSKO BOLNICA POD LUPOM GRADSKIH URBANISTA I JAVNOSTI

B
berbersko-bolnica

Do 23. oktobra na ranom javnom uvidu nalaze se izmene i dopune Plana generalne regulacije dela Zrenjanina Berbersko Bolnica.

Ovaj deo grada, površine 222,8 hektara, ima 5 urbanističkih celina i tri urbanističke zone.

Oivičen je jezerom 1 i Begejom, na jugoistoku se graniči sa Mužljom, na severozapadu Bagljašom a južna granica poklapa se sa granicom građevinskog područja grada.

Pretežna namena ovog podučja je porodično stanovanje.

Izmene i dopune Plana generalne regulacije posebno se odnose na urbanističku celinu 5, koja obuhvata deo južno od ulice Titelski red/Franje Kluza, koji se prostire do granice građevinskog zemljišta grada, odnosno, granice građevinskog područja Zrenjanina, zapadno do granice sa prostorom obuhvaćenim PGR „Bagljaš“, a sa istočne, do granice prostora obuhvaćenog PGR „Mužlja“ na površini od 71 hektar.

Pretežna namena prostora u ovoj urbanističkoj celini je porodično stanovanje i sport i rekreacija, a zastupljeno je i zaštitno zelenilo, tercijalne delatnosti, javne funkcije i saobraćajne površine.

Celina je podeljena na tri urbanističke podceline, 5a, 5b i 5v.

Urbanistička podcelina 5a sadrži tri novoformirana bloka. Pretežna namena ovog prostora je porodično stanovanje.

Urbanistička podcelina 5b takođe je namenjena pretežno porodičnom stanovanju i sportu i rekreaciji.

I ubanistička podcelina 5v pretežno je namenjena porodičnom stanovanju a delom i zaštitnom zelenilu, što će detaljno biti definisano prilikom izrade planova detaljne regulacije, kada će se definisati i javne površine u okviru ove podceline.

Zašto izmene i dopune

Analiza podceline 5v, definisanje pretežnih namena, analiza lokacija i namena bespravno izgrađenih objekata, definisanje novih javnih površina i delimično ukidanje obaveze izrade planova detaljne regulacije osnovni su razlozi za izmene i dopune postojećeg plana.

Plan se menja i zbog preispitivanja pravila uređenja i građenja, a posebno u delu koji se odnosi na porodično stanovanje (minimalno propisana površina stambene jedinice, broj parking mesta za poslovne objekte i drugo, zatim da bi omogućilo formiranje javne površine između ulica Franje Kluza i Sremčeve kao i za stvaranje planskih mogućnosti za unapređenje korišćenja postojećih i izgradnju novih sadržaja.

Od novih planskih rešenja očekuje obezbeđenje uslova za prostorno uređenje i izgradnju, racionalno korišćenje građevinskog zemljišta, unapređenje osnovne funkcije – stanovanja, jasnije definisanje pretežne namene prostora kako bi se omogućila realizacija investicija i projekata, uređenje bespravno izgrađenog naselja kao i stvaranje mogućnosti otuđenja katastarskih parcela iz javne svojine.

Inače, pre tri meseca, zrenjaninska skupština usvojila je već jedanput ove godine izmene i dopune ovog istog plana.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије