Iako je već opštepoznato da se sladoled u mnogim zemljama jede i zimi, prava asocijacija na sladoled je – leto. Ili još bolje, asocijacija na leto je – sladoled.
Ima onih koji se već sa prvim prolećnim sunčevim zracima, i prvim danima sa temperaturom iznad 18 stepeni, dohvate korneta, ali za većinu, vreme za sladoled su prvi letnji, topli dani.
Sve je počelo a izgleda da će se i završiti sa Kinom.
Kinezi su mešali led i mleko i tako se hladili kad je bilo vruće a slično su radili i Stari Rimljani. Istorija beleži da je Neron u led i mleko dodavao i seckano voće.
U Evropu je sladoled, kao i mnogo šta drugo, doneo Marko Polo.
Industrijska proizvodnja sladoleda počinje u Americi u prvoj polovini XIX veka. I prva mašina za sladoled napravljena je u Americi ali je zato prvi kornet izumeo Italijan.
Dugo se u poslastičarnicama, koje su i danas najomiljenije mesto za uživanje u sladoledu, znalo za nekoliko ukusa: vanila, čokolada, punč, malaga, limun, jagoda, eventualno malina.
A onda je nastala eksplozija ukusa. Iako su čokolada i vanila i dalje najomiljeniji ukusi sladoleda, danas ne znate kom carstvu da se privolite. Sladoledi od svih mogućih vrsta voća, pistaća, lešnika, tu je i ukus bajadere, ferero kuglica, nutele, kinder čokolade, šampanjca…
Poslednjih godina sve su popularniji sladoledi sa neobičnim ukusom, na primer ukusom čili papričice a u Kini je, kažu, ove godine bio hit sladoled sa ukusom sečuanskog bibera.
Ta Kina je, pišu svetski mediji a nama preneo naš javni servis, buduće mega tržište za sladoled jer su ga Kinezi kao vrhunsku letnju poslasticu tek nedavno otkrili.
Tržište od milijardu stanovnika gladno je svega, pa i sladoleda, pa je ova industrija u ekspanziji.
A da bi se tržište zadovoljilo, piše RTS, ukusi moraju biti potrefljeni.
Zato su Kinezi uveli zanimanje – probač sladoleda. Osoba koja proba sladoled mora imati, kažu, „zlatan jezik“. To znači neverovatno istančano nepce koje može da oceni šta valja a šta ne valja.
Probači, koji osim što rade i uživaju, kao jedan od većih problem navode činjenicu da su od silnog sladoleda počeli da se goje.
Leto nam je u gostima još mesec dana najviše pa uživajte još malo u sladoledu: u kornetu, na štapiću, u porciji… Ukus izaberite sami.