Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ŽENE SU ZA POSAO MORALE SAME DA SE IZBORE

Ž
gsigma

I u 21. veku žene su manje plaćene za isti posao nego muškarci. I u 21. veku moraju da se bore da budu jednake.

Već smo 20 godina u 21. veku a i dalje je pitanje jednakosti žene i muškarca aktuelno. Možda više nego ikada.

O nekim osnovnim pravima žena raspravlja se kao da smo svi prespavali dva veka. Iako je sve više žena u preduzetništvu, same vode svoje firme, i dalje je neuporedivo manji broj žena preduzetnica nego muškaraca, i dalje je neuporedivo manji broj žena vlasnika nekretnina nego što su to muškarci. I dalje su žene u dobrom delu za iste poslove manje plaćene nego muškarci.

Zato su i dalje za prigodne datume važe i prigodne priče.

Agencija za promet nekretnina Gsigma čisto je ženska firma. Vlasnica joj je žena, Gordana Božić, i sve saradnice su žene.

– Nije bilo planirano, ali je dobro ispalo – kaže Gordana Božić, koja je u poslovima sa nekretninama dve decenije, a i njene saradnice su plus – minus toliko. – Kada sam počinjala bilo je i muških članova tima, a nekako godinama došli smo do ove sadašnje situacije. Mogu da radim i sa muškarcima i sa ženama, ali čini mi se da mi je ovako lepše i jednostavnije, kaže Božićeva.

Privatne agencije za promet nekretnina pojavile se su u Zrenjaninu početkom 90-tih godina prošlog veka kao pravo malo čudo.

– Do tada se nekretninama trgovalo preko advokata – kaže Božićeva. – Kad su se pojavile prve agencije, ljudi nisu znali šta mi uopšte treba da radimo. Vremenom se situacija promenila a, naravno, pomogle su i zakonske norme.

A kako je bilo ženi u ipak muškom poslu? Investitori muškarci, na gradilištima muškarci, poslovođe muškarci…

– Bilo je svakakvih iskustava, u početku više nepoverenja, ignorisanja, insistiranja da muškarac bude pregovarač. Borba nije bila laka, ali ja nisam odustajala, jer sam smatrala tada kao što smatram i sada, da pol ne određuje ništa. Poslednjih godina situacija se menja na bolje, sve je više žena u ovom poslu. Mislim da su žene fleksibilnije, spremnije za dogovor, empatičnije i to klijentima više prija – kaže Božićeva.

Kad trguješ nekretninama, moraš klijentima biti dostupan skoro 24 sata, svakog dana. To nije lako, i zato je podrška porodice veoma važna.

– Veliku podršku imala sam od svoje majke, koja se zaista trudila da bude otvorenog uma i duha, a onda od supruga i dece. Ali, za razliku od muškaraca koji za neke stvari ne moraju da se bore, žene moraju da se bore iznova i iznova. Stvari tako stoje, pa je uzaludno trošiti energiju na razmišljanje zašto je tako, nego je bolje upotrebiti je da se izborimo za jednake uslove i jednaka prava. To bi bila moja poruka: imate sva prava, borite se za njih – kaže Gordana Božić.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије