Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZAKON O IZVRŠENJU PRED NOVIM IZMENAMA

Z
centar grada Zrenjanina

14Izmenjen zakon uskoro na javnoj raspravi. Hoće li sudovi dobiti veću ulogu?

Zakon o izvršenju pretrpeće izmene još jedanput.

Neki su pravni stručnjaci upozoravali na vreme, da što se grbo rodi, teško ko ispraviti može, no mnogima će i izmene značiti.

Zakon o izvršenju ili zakoni sličnog imena i slične sadržine, kamen su spoticanja u gotovo svim državama bivše Jugoslavije.

Zakonodavci su se, donoseći ga, zaklinjali u konačno nešto što će poveriocima doneti pravdu. Koliko su poverioci zaista i zaštićeni, teško je znati jer u njihovo ime govore uglavnom javni izvršitelji na čiji rad dužnici ali bogami i javnost imaju ozbiljne primedbe.

„Politika“ piše o tome da su sudovi u Crnoj Gori zatrpani predmetima koji se tiču primedbi na rad izvršitelja, pa umesto da se zakonom i institucijom javnih izvršitelja sudovi rasterete, oni su dobili novog posla.

Kako je u Srbiji, nema zvaničnih podataka, ali da se je sve više organizacija koja nastaju kako bi zaštitili osnovna ljudska prava dužnika, i da se broj pokušaja prinudnih iseljenja povećava iz meseca u mesec, činjenica je.

Kako će izgledati izmenjen zakon, još se ne zna. Tajnoviti su zakonodavci. Ipak, prema onome što se moglo pročitati u medijima i čuti u javnosti, izmene će se u najvećem delu odnositi na prodaju nekretnine zbog dugova.

Prodaja nekretnine kojima je mnogima jedini dom, ono je što skreće najveću pažnju i izaziva veliki revolt javnosti.

U senci su prodaje drugih nekretnina, stavljanje zabrane na lična primanja i do dve trećine, slučajevi takozvanih trećih lica.

Stručnjaci upozoravaju da bi izmene mogle ići i u smeru povećanja prostora dužnikovom pravu na žalbu. Odnosno, izmene bi trebalo, smatraju stručnjaci, da ponovo aktivnije uvedu ulogu suda u ceo izvršni postupak.

Takođe, pitanje srazmere duga i vrednosti imovine koja se prodaje za namirenje duga, jedno je od onih koje bi se moralo drugačije tretirati u predlogu izmenjenog zakona.

Javna rasprava o izmenama zakona najavljena je za kraj aprila ali i to treba uzeti sa rezervom s obzirom na to da su neki rokovi o kojima se govorilo u javnosti već prekršeni.

Više od 3.000 porodica koliko ih je iz domova iseljeno od primene zakona (podatak „Politike“) kao i sve češće nemile scene na ulicama gradova, sigurno će izmene zakona pogurati u smislu veće zaštite neprikosnovenog ljudskog prava a to je pravo na dom.

O ostalom, kad se zakon nađe na javnoj raspravi.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије