Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

PROFESIONALNI UPRAVNICI ZGRADA IZGLEDNO REŠENJE

P
most Zrenjaninu

Iako je do isteka zakonskog roka za registraciju stambenih zajednica ostalo dva i po meseca, prilagođavanje Zakonu o stanovanju ide neočekivano sporo.Pojedinci nezaintresovani za posao profesionalnog upravnika, agencije počinju bitku za tržište.

Iako je do isteka zakonskog roka u kom sve zgrade odnosno stambene zajednice moraju biti registrovane po novom Zakonu o stanovanju ostalo dva i po meseca, situacija u Zrenjaninu nije ružičasta. Dosada je obrađeno i u registar upisano tek 15 stambenih zajednica.

Sigurno je da bi trebalo da ih bude i deset i više puta registrovanih, ali se to po ko zna koji put kad su rokovi u pitanju nije desilo.

U drugim opštinama srednjeg Banata situacija je još gora. U Novoj Crnji i Žitištu nema nijedne registrovane stambene zajednice. Sigurno je da Zrenjanin nije izuzetak pa se postavlja pitanje hoće li rokovi biti produženi ili će gradske odnosno opštinske uprave postavljati prinudne upravnike zgrada na šta imaju pravo ali je pitanje da li imaju kapaciteta.

POSAO ZA AGENCIJE

Zanimljivo je da na kursevima za obuku profesionalnih upravnika nije bilo polaznika, bar što se tiče obuke u Zrenjaninu.

I država kasni sa svojim delom posla, pa ukoliko na pretaživaču na Internetu ukucate registar profesionalnih upravnika – ne dobijete ništa.

Šta će se desiti videće se, ali je sasvim sigurno da će će se na tržištu aktivirati agencije za održavanje zgrada koje će nuditi i usluge profesionalnog upravnika.

Nekoliko agencija ove vrste postoji u Zrenjaninu – istina dosada su se bavile održavanjem zgrada, čišćenjem i popravkama. Posao profesionalnog upravnika zahteva mnogo više ali ne znači da agencije neće reagovati promptno pa angažovati lica koji, uz licencu, ovaj posao mogu obavljati.

Da li je novi zakon uplašio stanare i dosadašnje predsednike skupština stanara pa se niko lako ne odlučuje da obavlja posao upravnika, tek po svoj prilici da će u dobrom delu stambenih zajednica ove poslove preuzeti profesionalci angažovani preko agencija. I to ne nužno iz Zrenjanina.

A kako će sve to izgledati u praksi, zaista je teško prognozirati.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије