Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

LEGALIZACIJA SPORA, PROBLEMA SVE VIŠE

L
centar grada Zrenjanina

Promet nepokretnosti bespravnih objekata ponovo aktuelizovan. Inicijative za promenu zakona.

Problem prometa nepokretnosti bespravnih objekata ponovo je aktuelizovan.

Po svemu sudeći, problem je najizraženiji u Beogradu.

Zato su se Grad Beograd i Javnobeležnička komora saglasili da zajednički podnesu inicijativu Ministarstvu pravde za hitnu izmenu Zakona o prometu nepokretnosti, kojom bi se onemogućio promet nepokretnosti bespravnih objekata.

Ideja je da se unapredi pravna sigurnost u oblasti prometa nekretnina kako bi bili zaštićeni građani.

NEVIDLJIVI GRAĐANI

Kada ovakva vest dobije naslovne strane i povede se javna rasprava, na površinu isplivaju upravo oštećeni građani koji svoje probleme ne mogu da reše, ne godinama, nego decenijama.

Ima onih koji su stan u vlasništvu prodavca (koji je otkupio stan) kupili početkom 90-tih ali je stan bio u neuknjiženoj zgradi. I zgrada se konačno uknjižila pre nekoliko godina ali sa pojedinačnim stanovima to ide sporo. Oštećeni građanin se pita kako bi sad on prodavao stan, kad bi želeo.

KAKVE SU POSLEDICE KUPOVINE NEUKNJIŽENIH NEKRETNINA

Portal Kamatica je istraživao kakve sve posledice može imati kupovina stana u zgradi koja nije upisana u katastar, i koliki je to rizik za samog kupca.

Za početak, niste vlasnik.

Banka neće odobriti kredit za neuknjiženu nekretninu – ono što nema trag da je pod vlasništvom, na to ne može banka da stavi hipoteku, jer nema pokriće za eventualno neisplaćivanje tog kredita. Izuzetak je situacija kad je investitor došao do neke faze, a do te faze je čisto u smislu papirologije – da je 80 odsto zgrada završena, piše Kamatica.

Čak šest različitih osoba je potrebno nešto da uradi da biste vi dobili uknjižen stan na vaše ime, istražila je Kamatica.

Ne postoji podatak o tome koliko stanova nije uknjiženo.

Najčešći nelegalni objekti izgrađeni su poslednje dve decenije, ili su to državne stambene zgrade pravljene pre 30 do 40 godina za koje nikada nije izdata upotrebna dozvola.

Savet je da se kupuju takozvane čiste nekretnine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије