Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DISKRECIJA ZAGARANTOVANA

D
Agencija Gsigma, logo

Zakon o prometu nepokretnosti uredio je oblast posredovanja, a obavezne licence dodatno obezbeđuju sigurnost i kupcima i prodavcima nekretnina. U ovoj oblasti postoje i pisana ali i nepisana pravila.

Poslovna etika postoji u gotovo svim zanimanjima, ali je ona naročito važna kod onih u kojima se radi sa ljudima i u kojima se, samom suštinom, o privatnom životu klijenata sazna mnogo.

Suština poslovne etike posrednika u prometu nekretnine je da u njega i njegov rad moraju imati poverenje svi učesnici u prometu.

Osnovni postulati kojih posrednik u prometu nepokretnosti mora da se pridržava su odgovornost, istinitost, transparentnost, postupanje u dobroj veri i poštovanje dobrih poslovnih običaja

U obavljanju posla, posrednik je obavezan da postupa savesno i pošteno, u skladu sa Zakonom i dobrim poslovnim običajima, da gradi poverenje štiteći interes nalogodavca i trećeg lica, da nastupa nepristrasno u cilju realizacije posla, vodeći računa o dostojanstvu posredničkog poziva.

Posrednici su obavezni da štite interese nalogodavca i da ga obaveštavaju o svim okolnostima značajnim za posao, koje su posredniku poznate.

Posrednik ne sme da koristi zabludu, neinformisanost i neukost nalogodavca radi pribavljanja koristi.

MORA DA SE POŠTUJE I KONKURENCIJA

Na tržištu vladaju nemilosrdni uslovi. Jasno je da se svako bori za što uspešnije sopstveno poslovanje. Ipak, konkurencija se mora poštovati.

Posrednici su obavezni da poštuju osnovna etička načela, čime se isključuju radnje koje bi mogle da štete drugim posrednicima, a posebno iznošenje neistinitih podataka o poslovanju, radi pribavljanja poslova i klijenata, omalovažavanje drugih posrednika na bilo koji način, radi pribavljanja poslova i klijenata, nerealne procene nepokretnosti radi pribavljanja poslova i klijenata.

A NEPISANA PRAVILA?

Jedno od vrlo važnih načela kojih se posrednici moraju pridržavati je – diskrecija.

Samom suštinom posla, posrednici u prometu nekretnina o svojim klijentima (nalogodavcima) moraju da saznaju mnogo detalja iz privatnih života: od platežnih mogućnosti, do imovinskih odnosa.

Vrlo često agent za nekretnine zna o svom klijentu više nego što možda znaju i njegovi najbliži.

To što sazna mora da čuva kao profesionalnu tajnu. Profesionalna tajna je sve ono što je u vezi sa pružanjem usluge posredovanja doznao od svog klijenta ili svojih kolega.

Diskrecija je alfa i omega svakog odnosa, na njemu se gradi poverenje sa klijentima i ona se mora bezuslovno poštovati.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије