Ima li lepšeg zimskog uživanja od šolje čaja u toplom domu. Da li više volite one prave čajeve ili ste skloni biljnim ili aromatizovanim, svejedno je. Čaj se ne pije samo kad ste bolesni, čaj je tradicija, uživanje, hedonizam…
Vreme je za čaj. Hladni zimski dan, topao dom, šolja dobrog čaja. Ako je još u društvu, ima li lepšeg načina da se provede popodne.
Kod nas se, za razliku od drugih naroda, čaj uglavnom vezuje za bolest. Setimo ga se tek kad nas zaboli grlo ili zasvrbi nos i kad je prehlada na vidiku. Čaj je mnogo više od toga.
Čaj je tradicija, hedonizam, uživanje, trenuci sreće…
PENA ZELENOG DRAGULJA
Čaj zovu i penom zelenog dragulja. Ljudi ga poznaju najmanje 3000 godina.
Po nekim izvorima, potiče iz Indije, po nekim iz Kine. Prvi su ga pili Kinezi, to je nesporno.
Na evropske prostore stigao je krajem 16. i početkom 17. veka, prvo u Holandiju. Vrlo brzo čaj je osvojio zapadnu i srednju Evropu i postao napitak koji se pio u svakoj kući.
Danas se pije na svim meridijanima ali se proizvodi samo tamo gde su klima i zemlja pogodni za uzgoj. Glavni proizvođači čaja su Kina, Japan, Indija, Tajvan, Šri Lanka.
ČAJ OD ČAJA I ČAJ OD BILJAKA
Postoje dve velike grupe čajeva. To su čaj koji se dobija od biljke čaj i biljni čaj, koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.
Pravi čaj ima u sebi kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj u najvećoj meri koristi kao lekovito sredstvo narodne medicine.
Osnovne vrste pravih čajeva su crni, zeleni i ulong, koji predstavlja mešavinu crnog i zelenog.
Od biljnih, najpoznatiji su čaj od kamilice, nane, žalfije, lipe, hibiskusa, uve a sada ima i onih aromatizovanih od šumskog voća, višnje, jagode pa sa dodacima cimeta, jogurta…
KAKO SE PRIPREMA PRAVI ČAJ
Možete pomisliti, kako kako? Kesica čaja prelije se vrelom vodom. To je moderna varijanta za koju stručnjaci kažu da nema veze sa pravim čajem. Brzo je i lako, to je tačno. Ali evo kako se priprema pravi čaj – od listića čaja.
Uvek se koristi hladna voda. Kada voda provri, malo treba da se prohladi i tek onda se prelivaju čajni listići. Ne morate meriti temperaturu, voda se do 75 stepeni ohladi za jedan minut.
Naravno, vi ćete piti čaj kako vama odgovara ali možda nije loše potruditi se, kupiti pravi čaj i pripremiti ga po pravilu. Ukus je fantastičan.
IZREKE O ČAJU
O čaju postoji mnogo izreka, naročito kod naroda u kojima je čaj sastavni deo života.
Zato kod Kineza postoji izreka koja kaže da je bolje biti bez hrane tri dana nego bez čaja jedan. Kinezi kažu i “kako se vodom peremo spolja, tako se čajem peremo iznutra” kao i da “jedna šolja čaja zatvara apoteke”.
A za kraj evo marokanske izreke o čaju: prva čaša je kao život – gorka, druga čaša je kao ljubav –slatka a treća je kao smrt – blaga.