Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

UMESTO JEZERA NOVO NASELJE

U
naselje-mala-amerika

Na prostoru gde je nekad planirana izgradnja Jezera 3, ukoliko budu usvojene izmene i dopune Plana generalne regulacije “Mala Amerika”, trebalo bi da nikne mini stambeno naselje.

Prema planu, na tom prostoru moglo bi da se  izgradi nekoliko zgrada višeporodičnog stanovanja, koje bi mogle biti okrenute ka naselju Brigadira Ristića ili prema Jezeru 2.

U visinu bi, prema predlogu, mogle da idu do 30 metara.

Da bi se to mini naselje povezalo sa ostatkom grada, predviđeno je formiranje nove ulice koja bi išla od raskrsnice ulice Žarka Zrenjanina i Brigadira Ristića prema Maloj Americi.

Ovo je tek jedna zanimljivost u predlogu urbanista za Malu Ameriku koji je na javnoj raspravi do 27. februara.

Zanimljivo je i da se na ovom prostoru planira izgradnja šetališta sa biciklističkom stazom na trasi Green way, zelenim putevima.

U Maloj Americi nalaze se dva vojna objekta, Dom vojske i Kasarna. Oba ova objekta imaju poseban status ali, kažu planeri, ukoliko dođe do njihovog otuđenja, prostor i namena biće regulisani naknadnim urbanističkim rešenjima.

U ovoj arhitektonskoj celini nalazi se i čuveni Most na suvom.

U ko zna već kojoj izmeni i dopuni Plana generalne regulacije, sudbina ovog mosta nije određena.

Prema planerima, on može da se ukloni ili da se rekonstruiše. O tim mogućnostima govori se već više od decenije, ali konačnog rešenja još nema na vidiku.

Kao što temeljnu rekonstrukciju, iako se ona u gradskim urbanističkim planovima najavljuje, nije doživeo ni najstariji gradski park, Plankert.

Poslednje dve godine, u parku su povađena stara stabla, a bilo je nekoliko pokušaja da se park popuni novim drvećem. Kako sadnja nije uspela iz prvog puta, jesenas je ponovo organizovana veća sadnja. Sad samo treba sačekati proleće i videti šta se od posađenog materijala primilo.

I pored ozelenjavanja, mobilijar u parku je uništen, trenutno postoji samo jedna kakva takva klupa. Preživeo je i samo jedan spomenik. Ni rotonda nije za diku.

Drugi park na prostoru Male Amerike, Čokliget, u nešto je boljem stanju, mada i on zahteva rekonstrukciju.

Arhitektonska i urbanistička celina “Mala Amerika” srce je grada.

Ni predložene izmene i dopune ne idu u prilog činjenici da gradski planeri imaju jasnu sliku kako bi ovaj deo stari deo grada trebalo da izgleda.

Jedino što je jasno jeste da je ovaj deo grada vrlo interesantan investitorima, pa se prazne površine opredeljuju za gradnju a ne za neke druge namene.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије