Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

TRŽIŠTE NEKRETNINA U ZALETU

T
zgrada-stanovi

Jedno od tržišta koje se najbrže oporavilo nakon jednoipomesečnog zatvaranja je tržište nekretnina. Prema podacima koje je objavio časopis Srpska ekonomija, a preneli svi mediji, iz nedelje u nedelju u maju je beležen rast prometa.

Cifre kažu sledeće: u prvih pet meseci prometovano je 37 778 nekretnina. U poslednjoj nedelji maja 2374.

Očekivano, najviše se trguje stambenim objektima, stanovima i kućama. Prometovano je ukupno 16 948 stambenih objekata. Daleko, daleko manje trgovalo se poljoprivrednim i građevinskim zemljištem.

Ono što je zanimljivo a odskače od nekih pravila jeste da se najviše kupovalo gotovinom. „Keš“ u ukupnom prometu stanova učestvuje sa 65 odsto dok ih je 35 odsto kupljeno kreditom. U ukupnom prometu nekretnina, gotovina je apsolutni pobednik, jer je „kešom“ kupljeno čak 84 odsto nekretnina a kreditom 14.

Istina je da je, u uslovima narušene epidemiloške stabilnosti, jednostavnije pazariti gotovinom, ali ovako visok procenat učešća „keša“ govori sigurno i nešto drugo. U uslovima neizvesnosti, ulaganje u nekretninu, a očigledno je da postoji slobodan novac, za mnoge je najsigurnija investicija.

Iako je trend povratka na selo zabeležen poslednjih godina, nakon dugotrajnog karantina, poslednjih se meseci mnogo više nego ranije kupuju se kuće na selu a za one u solidnom stanju u blizini reke, čeka se u redu.

Najviše se, prema Srpskoj ekonomiji, nekretninama trgovalo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i tu nema velikih promena u odnosu na prethodne godine.

Prognoze da će kvadrati pojeftiniti, pokazale su se kao pogrešne. Kvadrati ne samo da drže cenu nego je i primećen rast cena kod nekretnina koje zadovoljavaju visoke standarde.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su da je broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu ove, manji za trećinu nego u aprilu prošle godine. Ipak, to je samo posledica rada nadležnih pod posebnim uslovima. Sasvim je sigurno da će brojke u maju izgledati potpuno drugačije.

U strukturi izdatih dozvola i dalje ubedljivo prednjače dozvole za stambene objekte.

Gradi se po celoj Srbiji a i u Zrenjaninu. To samo znači da se tražnja ne smanjuje.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије