Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

LAKŠE NA POČETKU, TEŽE NA KRAJU

L
evri-racunica

Vest da je Narodna banka Srbije preporučila da učešće za kredit za prvi stan bude smanjeno sa, u proseku 20 odsto koliko iznosi sada, na 10 odsto, u prvom trenutku izgledalo je kao olakšanje svima koji planiraju da baš kreditom reše svoj stambeni problem.

Ipak, kad se uzme kalkulator u ruke, olakšanje više i nije tako veliko.

Kao prvo, u pitanju je preporuka, a banke, njih 27 koliko ih posluje na teritoriji Srbije, i dalje će se ponašati u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Bilo je vesti da su pojedine banke, prethodnih meseci, obavezno učešće od 20 podigle i na 30 odsto.

To znači da i dalje banke mogu određivati koliko će učešće tražiti.

Drugo i možda još važnije: ukoliko manje date u startu, više vam ostaje za otplatu.

I još važnije: na veći deo koji vam ostaje da otplatite, banke će vam zaračunavati kamatu.

Iako se tvrdi da su kamate na stambene kredite od 2,7 odsto na istorijskom minimumu, ne samo što će vam se rata zbog manjeg učešća automatski povećati, nego vam na to stiže i veća kamata.

A najvažnije: koliko će vam učešće za stambeni kredit banka odrediti, najviše zavisi od vaše kreditne sposobnosti i kvaliteta hipoteke.

Smanjenje učešća obrazloženo je time da će mnogi lakše doći do kredita, što s jedne strane mnogima rešava stambeno pitanje a s druge, pospešuje građevinski sektor.

Poučeni finansijskom krizom iz 2008. godine, koja je i nastala upravo zbog malog učešća za kredit, a u mnogim slučajevima mogućnosti zaduživanja bez ikakvog učešća, teško da će banke odstupiti od svoje oprezne poslovne politike.

Stručnjaci naglašavaju da postoji čitav dijapazon mera kojima bi se postigli ciljevi koji se sada navode, a koji bi i onima koji kupuju prvu nekretninua i građevinskoj industriji, mnogo više pomogli, nego što je to neobavezujuća preporuka o smanjenju učešća.

U svakom slučaju, za one koji planiraju stambeni kredit (a takvih godišnje u Srbiji ima oko 7000) obavezujuća je preporuka: prvo se dobro raspitajte u svojoj banci, ili u bankama, o uslovima zaduživanja. Onda, kalkulator u ruke i dobro odmerite šta je ono što je najbolje za vas.

Jer, da odredi ono što je najbolje za nju, banka je već uradila.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије