Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

GRAĐEVINSKA DOZVOLA I ZA RENOVIRANJE STANA

G
stan-apartman

Leto je obično vreme kada se mnogi odlučuju za renoviranje stambenog prostora.

Dok je onima koji žive u individualnim objektima (kućama) renoviranje jednostavnije, onima koji žive u kolektivnom obliku stanovanja, pogotovo imajući u vidu nove propise koji se tiču stanovanja, to je malo teže i komplikovanije.

Zato nije zgoreg znati da je za iole obimnije radove u stanu, potrebno ispuniti određene uslove.

Za obimnije poslove koji se tiču radova na fasadi, rušenja pregradnih zidova u samom stanu potrebno je pribaviti takozvanu malu građevinsku dozvolu.

Dozvola se pribavlja od nadležnog gradskog odnosno opštinskog organa i ona košta.

Da bi se uopšte dobila potrebno je dostaviti i određenu dokumentaciju. Dokumentacija se sastoji od vlasničkog lista, idejnog projekta i uplaćene takse. Rok za dobijanje ili odbijanje je 8 dana.

Za radove manjeg obima u stanu, dozvola nije potrebna ali je potrebno dobro se informisati o pravilniku o kućnom redu koji važi na teritoriji lokalne samouprave.

Pravilnik prospisuje, između ostalog i vreme koje je predviđeno za odmor, odnosno apsolutnu tišinu, i ono se mora poštovati jer su zaprećene kazne za nepoštovanje poprilične.

Takođe, mora se voditi računa o higijeni zajedničkog prostora, što nije jednostavno kada se u stan mora unosi građevinski materijal.

Po Zakonu o stanovanju, stambene zajednice imaju svoje upravnike, izabrane iz redova stanara ili profesionalne. Oni se svakako moraju obavestiti o planiranim radovima a od njih se mogu dobiti i korisne informacije koje se tiču ispunjavanja uslova za renoviranje.

Pre nego što se snabdete materijalom, snabdejte se informacijama.

Da ne ispadne skuplja dara nego mera.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије