Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

TRŽIŠTE NEKRETNINA PONOVO RADI

T
kranovi

Dok je sve ostalo stajalo, građevinski radovi odvijali su se u punom jeku. Njih ni pandemija nije zaustavila.

Prema zvaničnim podacima, vrednost onoga što se u prva tri meseca izgradilo porasla je za skoro 24 odsto.

Gradilo se sve, najviše zgrade.

I u Zrenjaninu je u ovom trenutku aktivno desetak gradilišta stambenih zgrada. Neke zgrade za stanovanje uskoro će biti spremne za useljavanje, nekima ni temelji nisu iskopani a  potražnja za stanovima ne smanjuje se.

U Srbiji su nekretnine definitivno i dalje najpopularniji vid dugoročnog ulaganja. Stručnjaci tu činjenicu, između ostalog, objašnjavaju i time što jednostavno ne postoje drugi vidovi investiranja, pouzdani a sigurni da će koliko toliko doneti prihod.

Potražnja za nekretninama nije opadala ni u najgorim mesecima epidemije, bez obzira što većina agencija nije radila. Pa se dogodilo da je potražnja veća od ponude, koja već napisasmo, nije mala.

Dokle god je tako, cene kvadrata će rasti, pogotovu u novim objektima.

Prema opet zvaničnim podacima, cena kvadrata u Zrenjaninu u prethodnom periodu porasla je za 13 odsto, i po tome Zrenjanin je negde u sredini tabele gradova u Srbiji. Ima gradova u kojima su cene nekretnina rasle više, a ima i onih u kojima su padale, kao što je, na primer, Vrbas.

Da li je velika potražnja trenutna reakcija ili je u pitanju trend, pokazaće naredni meseci. U skladu sa tim, formiraće se i cene.

Nekretnine se kupuju jednako na kredit i u gotovini. Dobar deo njih predviđen je za izdavanje. Ekonomisti se ubiše da objasne kako se to ne isplati, kako se nekretninom zarobljava novac, ali u situaciji kada novac imate a ne trgujete na berzi ili vam se ne pokreće biznis (!?) nekretnina ipak predstavlja dobro ulaganje.

Naravno, situacija može uvek da se okrene.

Tako za kraj ovog teksta informacija iz Grčke. Ulagali tamo poslovni ljudi u turizam, hotele, restorane, a onda se dogodila pandemija.

Sada se u turističkim mestima masovno prodaju hoteli i restorani.

Te ako imate viška para i višak optimizma, možete pazariti mali hotel u turističkim mestima na severu Grčke po ceni već od 160 000 evra. Koliko vam treba za jedan stan u Beogradu, na primer. Ako ćete sa bazenom, cena raste na 300 000. Ima i onih za milion pa i dva.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије