Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NEMA VIŠE ULICA NOVA BEZ BROJA

N
Zrenjaninska ulica

Neimenovane ulice bez table, kuće i stanovi bez broja, mogli bi uskoro da postanu prošlost. Nove mere koje se najavljuju, a po kojima će sve što treba da je obeleženo i biti obeleženo, olakšaće snalaženje poštarima, Hitnoj pomoći, policiji, vatrogascima, ali i građanima.

Lutanje pošiljki, potraga za stanarima i konfuzija u isporuci računa, samo su neki od problema koji nastaju ako se ne primenjuju propisi o označavanju ulica i zgrada.

To je možda još i manji problem od lutanja, na primer, kola hitne pomoći, kad minuti nekom život znače a neobeležene ulice i neobeležene kuće medicinskom osoblju stvaraju dodatnu muku.

Ovi problemi bi, prema najavama nadležnog ministarstva, uskoro mogli da postanu prošlost.

Naime, najavljena je realizacija projekta uspostavljanja adresnog registra i unapređenja registra prostornih jedinica. U prevodu, svaka bi ulica morala da dobije ime a svaka kuća – kućni broj.

Problem je samo što se to i dosad pokušavalo, a mnogo nije rešilo.

PLAVE TABLE I ZA VIKENDICE I BARAKE

U Adresni registar sela i gradova Srbije, koji vodi Republički geodetski zavod, upisano je blizu 80.000 zvaničnih naziva ulica i više od 2 miliona kućnih brojeva.

Prema poslednjem popisu u Srbiji, inače, ima 3,2 miliona stanova.

Poslednjom uredbom od pre nekoliko godina, uređeno je da table sa imenom ulice moraju biti plave boje.

Iste boje su i kućni brojevi. Kućni broj je prema propisima obavezan za sve poslovne i stambene zgrade i građevinske parcele, ali i vikendice, letnjikovce, barake i sve objekte u kojima može da se stalno ili privremeno boravi. Poljoprivredne zgrade – ambari, silosi, štale – ne zahtevaju numeru, osim ukoliko u njima postoji i stan u kome može da se živi. Mesto za plavu limenu tablu je desno od ulaza u zgradu, ili iznad, ali tako da je sa ulice lako uočljivo.

Pored obaveze da na svakoj fasadi stoji plava tablica, propisi predviđaju i označavanje katastarskih parcela, za šta su zaduženi njihovi vlasnici, ali i zakupci i korisnici. Prema propisima, građani su dužni i da u roku od mesec dana omoguće kačenje table sa nazivom ulice na svojoj kući, ali i da prijave uništenje i manjak oznaka sa svoje fasade.

PROPISI SU JEDNO A STVARNOST DRUGO

Valja se nadati da će najava nadležnih o konačnom uređivanju ove oblasti dati rezultate. Jer, bez obzira na sve dosadašnje propise, pa čak i zaprećene kazne, situacija na terenu nije sjajna.

Neobeleženih ulica koje imaju svoje ime u samom gradu ima dosta. Još veći je problem česta promena imena ulica koja se završi u najvećem broju na papiru. U gradu postoje ulice u kojima i dalje na crvenim tablama stoji stari naziv ulice, iako je prošlo i više od 5 godina od kako je ime promenjeno.

Situacija se brojevima možda je još gora. Ako broja i ima, na terenu se može videti pravi miks od numera. Stare crvene korodirane table sa brojem kuće i imenom ulice, crvene table sa brojem, plave table sa brojem a bez imena ulice…

I prava mala umetnička dela, brojevi kao keramičke pločice ili brojevi iskovani u metalu.

Kazne koje su propisane nisu male, ali nije zabeleženo da je prekršajni sud, inače zadužen za ovu oblast, imao takve predmete. Ne zna se ni ko treba prijavu da podnese.

Kako će najavljeni projekat biti realizovan, ostaje nam da vidimo. Da bi, ukoliko uspe, svima bilo lakše, u to ne treba sumnjati.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије