Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZABORAVLJENI UKUSI I MIRISI DETINJSTVA

Z
slatki-dan

Svake godine Belo Blato domaćin je jednoj lepoj manifestaciji. Beloblaćani su je nazvali „Slatki dan“.

Iako je ovo selo daleko poznatije po „Kobasicijadi“, i „Slatki dan“ se ozbiljno približava onim manifestacijama koja okupi veliki broj posetilaca ali i učesnika.

A ideja „Slatkog dana“ je da se od zaborava sačuvaju stari kolači i poslastice.

Iz Belog Blata i okolnih sela udruženja žena predstave kolače karakteristične za selo ili kraj odakle dolaze.

Tako je bilo i ove godine.

Na štandovima su se našli kolači koje su nekada pravile naše bake i mame a čiji recepti se polako zaboravljaju.

Nekada kolači i poslastice nisu bili svakodnevna stvar.

Nekad se znalo kad se šta mesi.

Kolači su se pravili nedeljom i za praznike. Preko nedelje, eventualno su se posle neke klot čorbe mogle na stolu naći palačinke a zimi se kuvalo žito (ne koljivo sa orasima nego obično, samo pošećereno) ili okrunjeni skuvani kukuruz, takođe pošećeren. Pečena ludaja u starinskoj pećki bila je omiljena zimska poslastica. Vrlo retko preko nedelje se zaslađivalo šne noklama a ako deca baš zapnu, tu je bilo žumance mućeno sa šećerom…

Zato su svake nedelje (dan nedelja) u svakoj kući kolači bili obavezni deo nedeljske trpeze. Jedne nedelje to su bile štrudle, ili kako se nekad govorilo, kolači ukiselo. Testo sa kvascem a od filova mak, višnje, orasi i rogač. Šta je rogač, današnje generacije gotovo i da ne znaju.

Druge nedelje mese se kolači uslatko. To su tegljene kore (ručno) a filovane ludajom, jabukama, može i višnjama, grizom, ređe makom…

Kad je sezona, lenja pita sa jabukama i višnjama.

Sitni kolači pravili su se u kućama koje su naginjale građanskom staležu, a u paorskim za slavu, Božić ili Uskrs. Bile su to london štangle, žerbo kocke, medene kore, medenjaci, grancle, kokos kiflice… Mnogo, mnogo godina kasnije došli su kolači sa čokoladom i puterom, a brauni i bajadere proizvod su novijeg doba.

I torte su se mesile baš retko. A kad su se mesile to je bila reforma, eventualno Vasina torta.

Neki od tih starinskih kolača mogli su se videti, probati i kupiti u Belom Blatu.

Štrudle sa makom, lenje pite, ludajnače, slovačke herovke, medene kore i karamel kocke…

Za starije, prilika da se sete nekih davnih dana a za mlade da isprobaju stare dobre ukuse i mirise.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије