Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

VIŠE GRADNJE, VIŠE I GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

V
izgradnja-stanova

Da se nešto dešava na tržištu nekretnina, potvrdiće vam u agencijama za promet nekretnina. Više se zida, traže se kvalitetniji stanovi, a rast stanogradnje može biti pokazatelj bolje ekonomske atmosfere.

Sudeći prema izmenama i dopunama planova generalne regulacije, o čemu je već pisano u “Zrenjaninskim krovovima”, u Zrenjaninu će se u narednom periodu na nekoliko lokacija graditi zgrade višeporodičnog stanovanja.

Rast stanogradnje pokazatelj je bolje ekonomske i društvene atmosfere.

Najave u Zrenjaninu potvrđuju i podaci koje objavljuje Republički zavod za statistiku.

SKORO 10 ODSTO VIŠE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Ukupan broj građevinskih dozvola koje su izdate u prvih devet meseci ove godine veći je za 8,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Predviđena vrednost radova u tom periodu povećana je za 12,7 odsto. U septembru je izdata 1.761 građevinska dozvola, što je za 2,6 odsto više nego u septembru prošle godine.

U strukturi izdatih građevinskih dozvola, u septembru ove godine izdato je 80,3 odsto dozvola za zgrade i 19,7 odsto za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 69,9 odsto odnosi se na stambene i 30,1 odsto na nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u septembru 2018. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 1.613 stanova, s prosečnom površinom 77 kvadratnih metara.

Broj stanova veći je za 10,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,8 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 150 kvadrata, a 84 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina iznosiće 62,8 kvadrata.

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Sremskoj oblasti, slede Jablanička, Beogradska, Nišavska i Južnobačka oblast.

RASTE I VREDNOST RADOVA

Prema podacima prikupljenim u trećem  kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 12 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 7 odsto u odnosu na treći  kvartal 2017. godine.

Posmatrano prema regionima, vrednost izvedenih radova u trećem kvartalu ove godine, u stalnim cenama, najviše je povećana u Vojvodini, 32,4 odsto, zatim u regionu Južne i Istočne Srbije, 13,5 odsto, i u Beogradskom regionu 3,7 odsto.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije vrednost izvedenih radova opala je za 17,7 odsto u odnosu na isti kvartal 2017. godine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије