Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

PUTOVANJE UZ POMOĆ DIGITALNOG ASISTENTA

P
venecija

Poplavljena Venecija od pre desetak dana i turisti koji bez obzira na neprilike ne napuštaju destinaciju… Mnogi su se pitali da li je to baš potpuno normalno?

Venecija je, inače, samo jedan od gradova koji razmišlja o tome kako da u skladu sa svim što se dešava, smanji broj turista u gradu. Jednostavno, od overturizma, a to je nova reč u našim jezicima, više se ne može živeti.

ZAŠTO BI SVI TAMO GDE JE VEĆ NEKO

Oni koji se bave masovnim turizmom, konstatovali su da su društvene mreže odnosno sveukupni razvoj tehnologije, doveli do toga da bi svi tamo gde je već neko. Lepe fotografije na Instagramu, Fejsbuku, prepričana zadovoljstva (a ko će priznati da se nije lepo proveo) doveli su do toga da su neke turističke destinacije prezagušene.

Venecija razmišlja da počne da naplaćuje ulazak u grad, a mnoge destinacije omiljene turistima već su ograničile broj ulazaka.

Belgijski Briž, Maču Pikču, Dubrovnik, razmišljaju intenzivno o načinima da se broj turista u istom trenutku na istom prostoru smanji.

Ne samo što overturizam lokalno stanovništvo dovodi do izbezumljenosti, što su gužve nesnosne i ne prijaju ni lokalcima ni turistima, nego gradovi koji doživljavaju fenomen overturizma više ne mogu da obezbede osnovne potrebe: dovoljno vode, regulaciju saobraćaja, iznošenje i odlaganje smeća…

ZAŠTO IĆI TAMO GDE JE VEĆ NEKO

Oni koji promišljaju kako bi turizam mogao izgledati u bliskoj budućnosti, pitaju se zašto biste išli tamo gde idu svi. I ne znate šta bi drugo moglo da vam se dopadne a da vam sigurno odgovara…

U tome bi mogao pomoći digitalni asistent. Na osnovu onoga što radite na društvenim mrežama, vaš bi vam digitalni asistent mogao naći ono što vam najviše odgovara.

S jedne strane, smanjiće se pritisak na omiljene destinacije a s druge vama će omogućiti da uživate u nečemu što je samo vaše.

A KO ĆE BITI TURISTI I ŠTA ONI ŽELE

Prema istraživanjima, turisti će biti sve stariji. Duže se živi, duže se radi pa se putuje u sve starijem dobu. I to je važno znati.

Turisti današnjice osim selfija ispred spomenika ili građevina, na vrlo visokom mestu važnosti je hrana.

Za one koji kreiraju ponudu današnjice i sutrašnjice to je dobro da znaju.

Iako će vas na omiljenu destinaciju odvesti digitalni asistent, moguće je da će vas odvesti tamo gde modernih tehnologija – nema.

Ono što će biti sve popularnije jesu mesta na kome ćete moći da se ne odmorite nego detoksirate od mobilnih, računara, interneta i ostalih pošasti savremenih pomagala…

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије