Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DA VAM DUGOVI NE ZAGORČAJU ŽIVOT

D
Zgrada suda Zrenjanin

Najbolje bi bilo kad bi se sve obaveze platile na vreme.

Uvođenjem u pravni sistem javnih (privatnih izvršitelja) dužnici mnogo redovnije izvršavaju svoje obaveze, jer je jeftinije platiti na vreme, ili se nekako sa poveriocem dogovoriti, nego sačekati izvršitelje. Sa izvršiteljima dug narasta do iznosa koji je višestruko uvećan u odnosu na osnovni dug.

Ipak, iz različitih razloga, obaveze se ne izvršavaju.

Možda zato valja još jednom podsetiti šta je zastarelost, kad ona nastupa, kako se prekida, kao i koliko je potrebno čuvati dokaze da je neka obaveza plaćena.

ZASTARELOST

Opšti rok zastarelosti je 10 godina, za povremena potraživanja od 3 do 5 godina.

Sva poreska dugovanja zastarevaju za 5 godina, ali je moguće primeniti na njih i opšti rok zastarelosti od 10 godina. Porez na imovinu još nije predmet nadležnosti javnih izvršitelja.

Dugovi za komunalne usluge pogađaju najveći broj građana, pa je pitanje zastarelosti ovih dugova i najinteresantnije.

Rok zastarelosti za neplaćeno odnošenje smeća, neplaćenu struju, grejanje, dimničarinu, odvođenje otpadnih voda, radio televizijsku pretplatu, parkiranje je jedna godina.

Neplaćena stanarina zastareva za 3 godine.

Za bilo šta što se tiče radnih odnosa, rok zastarelosti je takođe 3 godine.

KAD SE ZASTARELOST PREKIDA

Jedan od načina da se prekine rok zastarelosti jeste da sam dužnik prizna dug. Kada dužnik to jednom učini, bez obzira na kasnije odluke, zastarelost je prekinuta.

Zastarelost se prekida i kada poverilac preduzme određene radnje koje za cilj imaju da naplate potraživanje.

Usmeno ili pismeno obaveštavanje dužnika ne prekida rokove zastarelosti, to može da učini samo tužba pred sudom ili drugim nadležnim organom.

KOLIKO ČUVATI DOKAZE

Logično bi bilo da se dokazi o plaćenoj obavezi, odnosno računi, čuvaju onoliko koliko je i rok za njihovo plaćanje. Ipak, iz Udruženja za zaštitu potrošača, poučeni slučajevima iz prakse, savetuju da se računi čuvaju i 10 godina, odnosno do isteka rokova apsolutne zastarelosti.

Postavlje se pitanje, ko može da čuva račune toliko dugo. Većina ih ne čuva. No, možda savremene tehnlogije mogu da pomognu. Te, ako želite da budete potpuno sigurni da vas neki kostur iz ormara u vidu tužbe ne dočeka nespremne, pohranite račune na neki moderan način koji ne zahteva posebnu prostoriju u kući.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије