Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

USKORO NOVI ZAKON O KATASTRU

U
centar grada Zrenjanina

Zakon o upisu u katastar nepokretnosti, iako najavljivan još prošle godine, najverovatnije će se u skupštinskoj proceduri naći u prvom kvartalu ove godine. Zakon donosi mnoge novine koje treba da olakšaju i skrate čekanje kako građanima tako i privrednim subjektima.

Novi Zakon o upisu u katastar nepokretnosti najavljen je još prošle godine, no iz nepoznatih razloga u skupštinskoj proceduri naći će se tek u prvom kvartalu ove godine. Nadležni su najavili da će zakon pratiti i podzakonska akta, što znači da bi se sve novine mogle odmah početi i primenjivati.

Zakon kasni, ali kada konačno bude usvojen i počne njegova primena, umnogome će biti skraćene procedure i čekanje, kako za građane tako i za privredne subjekte.

UMESTO NA ŠEST ŠALTERA SAMO KOD NOTARA

Jedna od najvažnijih novina koje donosi novi Zakon o upisu u katastar jeste da će se ceo posao u vezi sa upisom obavljati kod javnog beležnika – notara. Do sada je za taj posao trebalo obigrati najmanje 6 šaltera.

Novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti omogućiće brži upis nepokretnosti u katastar kroz uvođenje elektronskog šaltera, veću pravnu sigurnost u prometu nekretnina i efikasniji postupak overe ugovora i upisa imovine.

Na efikasnost upisa prava uticaće i skraćenje rokova za postupanje katastra na samo pet radnih dana.

E KATASTAR I E ŠALTER

Uvođenjem elektronskog šaltera, kako se navodi, biće omogućen efikasniji rad nadležnih službi i olakšan upis prava, a uz veću ažurnost pri upisu promena u katastru, biće omogućen i brži obračun poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava.

Do 2020. godine Srbija  bi u potpunosti trebalo da pređe i na elektronski katastar (E-katastar).

Uvođenje E-katastra za građane znači da će u katastarskim službama moći da ostvare svoje pravo u roku od tri do pet dana. Sada je zakonski rok za ostvarivanje prava u katastru 15 do 30 dana, ali to ni to vreme ne može uvek da bude ispoštovano.

E-katastar podrazumeva da se kompletna razmena informacija počev od javnih beležnika do svih službi katastra odvija putem informacionih tehnologija.

Uvođenje E-katastra biće veliki napredak, a novi Zakon predviđa da do 2019. godine funkcioniše prelazni režim koji podrazumeva mogućnost papirnog i digitalnog podnošenja zahteva.

Zakon o upisu u katastar nepokretnosti jedan je od veoma važnih zakona za funkcionisanje pravne države. Njegovo usvajanje i primena mnogo će značiti za građane i privredu, ali će i značajno poboljšati rejting Srbije na biznis listama.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије