Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Proviziju određuje tržište

P
Danijela Radovancev, Vajica Novakovic

Iako relativno nov, Zakon o prometu nekretnina pretrpeće izmene do kraja godine.Posrednička provizija pokazala se kao jedan od problema koji bi izmenjen zakon trebalo da uredi.

Mada je Zakon o prometu nekretnina jedan od novijih zakona i iako se smatralo da će njime oblast u potpunosti urediti, praksa je pokazala da ima još problema koji se moraju rešavati izmenama. Zato su iz nadležnog ministarstva saopštili da se na izmenama postojećeg zakona radi i da bi te izmene do kraja ove godine mogle biti i usvojene.

PROVIZIJA KAMEN SPOTICANJA

Jedna od stvari koja je u primeni zakona stvarala najviše problema jeste posrednička provizija.Ko je plaća i koliko ona iznosi, najčešća su pitanja koje postavljaju i kupci i prodavci nekretnina. Forumi na Internetu prepuni su komentara, različitih iskustava i saveta.

Zakonodavac je, bar zasada, jasan. Visina provizije neće biti određena ni izmenama zakona. Poslujemo u tržišnoj privredi i svako ograničavanje protivno je njenim osnovnim principima. Zato neće biti propisana ni minimalna ali ni maksimalna provizija. Činjenica jeste da se provizija razlikuje od grada do grada, ali ako bude kako se sada najavljuje, tu se ništa bitno neće menjati.

Ali, izmenama zakona biće precizirano ko je plaća: plaća je nalogodavac, odnosno onaj ko želi da koristi uslugu posrednika i ko sa agencijom potpiše ugovor. Novim zakonskim rešenjem preciznije će se definisati i posredovanje za obe strane, kako bi potrošači imali kvalitetne usluge posrednika i tačno znali šta i koliko plaćaju.

DRUM ILI MOST

Kako kupovina nekretnine nije jeftin posao, logično je da u moru troškova koji prate operaciju, mnogima provizija izgleda kao dodatno opterećenje. I, nekako bi da je izbegnu.

Koliko puta ste čuli savet da je najbolje prodati odnosno kupiti nekretninu bez posrednika. Ili, videli takav oglas.

Kao i kod drugih stvari, i ovde je na onome ko prodaje ili kupuje da odredi na koji način će to uraditi.

Ali, ne kaže se džabe da kad se ne plati na mostu, drum obavezno čeka. Zato dobro razmislite. Angažovanje agencije koja je specijalizovana i sertifikovana za promet nekretnina donosi vam pravnu sigurnost.

Po Zakonu o prometu nekretnina, prometom se mogu baviti samo ovlašćene agencije koje imaju zaposlene agente sa položenim stručnim ispitom, odnosno licencom.

U Registar posrednika Srbije je upisano 814 agencija za promet nekretnina, u kojima radi više od 1600 agenata sa položenim stručnim ispitom.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије