Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Imate stan ali tu još nije kraj

I
Gordana Bozic

Postali ste vlasnik nekretnine – čestitamo. Imate stan, ali tu još nije kraj.Šta ne smete nikako da zaboravite kako vam se ne bi obilo o glavu.

Postali ste vlasnik nekretnine, stana ili kuće. To ste postali potpisavši Ugovor o kupoprodaji. Zapamtite: postali ste vlasnik nekretnine, ali morate postati vlasnik i svega što je vezano za nekretninu.

Iza vas je veliki posao, potrošili ste vremena, živaca i novaca. Dosta vam je papira, šaltera, adiministracije, sporosti i nerviranja. Ali, nemojte da vas to spreči da uradite još nekoliko stvari koje će vas u budućnosti rešiti velikih problema.

PROVERA JE POLA POSLA

Prvo proverite šta je sve od usluga koristio bivši vlasnik. Uradite to dok je vreme, I dok ste u kontaktu sa bivšim vlasnikom.

Najvažnije: proverite stanje na računima za grejanje, struju, telefon i druge obaveze. Kupili ste nekretninu, ne i tuđe dugove.

I obavezno prevedite pravo korišćenja svih brojila i uređaja.Za to će vam verovatno trebati još novca ali je taj iznos zaista neznatan u odnosu na ono što vam se može dogoditi ukoliko to ne uradite.

Zakonski rok za ove operacije je 8 dana.

STRUJA

Prenos prava korišćenja brojila za struju vrši kupac, odlaskom u nadležnu službu lokalne Elektrodistribucije sa fotokopijom Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i fotokopijom lične karte i poslednjom uplatnicom o plaćenoj električnoj energiji, koju tražite od bivšeg vlasnika.

TELEFON

Za telefonski priključak situacija je malo drugačija. U korisnički servis morate sa ugovorom otići i vi i prodavac, odnosno bivši vlasnik.O ostalim detaljima obavestiće vas službenik u poslovnici.

GREJANJE, SMEĆE, VODA

Ukoliko ste kupili nekretninu u Zrenjaninu, moraćete da se našetate. Zrenjanin nema, kao neki drugi gradovi objedinjenu komunalnu uslugu odnosno preduzeće. Zato za promenu vlasništva nad plinomerom ili brojilom za grejanje morate u Gradsku toplanu, za odnošenje smeća u “Čistoću i zelenilo” a za vodu i kanalizaciju u istoimeno preduzeće.

Za operacije u svim ovim preduzećima morate poneti lični dokument i kupoprodajni ugovor. Nije loše pre nego što krenete, da se dodatno raspitate kakva je tačno procedura.

KABLOVSKA I INTERNET

Kablovski i Internet operateri uglavnom traže da prenos prava korišćenja zajedno obave i kupac i prodavac.

Ukoliko ste nekretninu kupili posredstvom agencije za promet nekretnina, od agenata ćete dobiti korisne informacije. Na žalost, bez obzira na volju i trud agenata, ove poslove ćete morati da uradite lično odlaskom u nadležna preduzeća ili njihove poslovnice.

Bez obzira što to iziskuje dodatan napor i novac, shvatite to kao ulaganje u lep život u novom stanu ili kući.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије