Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KRAJ PROGRAMIRANIH KVAROVA

K
masina-za-pranje-vesa

Ne, niste ludi.

Tačno je da električni uređaji, kao što su televizori, mašine za sudove ili za veš, usisivači, počnu da se kvare čim im istekne garancija.

I tačno je da vas je mašina za veš nekad služila deset i više godina a i kad se kvarila, popravke su bile jednostavne i ne previše skupe.

Sve ovo, da nam uređaji traju kraće nego ranije i da su nekad radili mnogo, mnogo više sati, pokazala su nezavisna istraživanja a nadležna tela Evropske unije rešila su da stanu na kraj toj praksi.

Praksa se, kolokvijalno zove, programirani kvarovi.

Naime, vešti proizvođači smislili su kako da potrošače nateraju da često kupuju nove uređaje, umesto da popravljaju stare.

U tehničkim uređajima, relativno jeftinim, jednostavno se programira kvar. I taman kad fabrička garancija istekne, uređaji počinju da se kvare. Rezervnih delova nema, majstora još manje, a i kad sve to nađete, skuplje vam je da popravite nešto staro (u proseku 5 – 6 godina) nego da plaćate popravku.

Više neće moći tako.

Programirani kvarovi na najčešćim kućnim uređajima, kao što su televizori, mašine za sudove i veš, usisivači, biće zabranjeni. U Francuskoj već jesu, a uskoro bi trebalo da budu zabranjeni i u ostalim državama članicama Evropske unije.

Već sada proizvođači su obavezani da moraju obezbediti rezervne delove za uređaje najmanje 10 godina a da se popravka može obaviti jednostavnim alatom.

Jer, ukoliko vam je potreban alat kao za svemirski brod, opet ništa niste uradili.

Razlog za prekidanje prakse programiranih kvarova, odnosno bacanja uređaja koji bi sigurno mogli i duže da rade, jesu klimatske promene.

Proizvodnja a onda recikliranje ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu.

Uređaji koji bi imali duži rok trajanja biće skuplji ali istraživanje je pokazalo da su potrošači spremni da izdvoje više novca za nešto što će im duže trajati i moći da se popravi.

Ipak, ni ova odluka Evropske unije ne odnosi se na sve aparate. Mobilni telefoni i lap topovi radiće vam baš onoliko na koliko ste potpisali ugovor.

No, zagovornici popravki kažu da je bitka za produženje trajanja mobilnih aparata i računara sledeća bitka.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије