Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZRENJANIN MEĐU NAJBUČNIJIM GRADOVIMA U SRBIJI

Z
cepici-za-usi

Osim ako žive u čisto stambenom delu grada, van saobraćajnica, parkinga i proizvodnih pogona, Zrenjaninci mogu računati i na periode tišine. Ostalima neka je bog u pomoći ili – obilaznica.

Naime, prema godišnjem izveštaju o intenzitetu buke u gradu, koju je sačinio Zavod za javno zdravlje Zrenjanina, na svim mestima u gradu na kojima se meri intenzitet buke, osim čisto stambenog dela, nivo buke veći je od dozvoljenog.

Najveći problem je noćna buka, koja izaziva razne zdravstvene probleme.

Problem je i što je nivo buke iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti i u zoni koja je predviđena za odmor i rekreaciju i u zoni u kojoj se nalaze bolnice i oporavilišta.

I dnevna i noćna buka iznad dozvoljenih vrednosti izmerena je i u zoni škola. Najugroženija je Medicinska škola, u čijoj blizini je frekventna saobraćajnica i nekoliko parkirališta.

Stepen i procenat ugroženih stanovnika dela grada kod Medicinske škole ocenjuje se kroz odnos „doza buke – efekat“. Čak 31,3 procenta stanovnika u okolini mernog mesta kod Medicinske škole je ugrožen bukom a 13,7 veoma ugrožen, pokazuju merenja koje sprovodi Zavod za javno zdravlje Zrenjanina.

ŠTA SE MOŽE UČINITI?

Buka bi mogla biti smanjena promenom režima saobraćaja, formiranjem što više pešačkih zona, a pomogla bi i izgradnja obilaznice za teretna vozila…

Korisne bi bile i zaštitne ograde duž opterećenih saobraćajnica, ozelenjavanje naselja, redovna primena građevinskih sonoizolacionih materijala, stoji u godišnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina.

Buka je jedan od najopasnijih zagađivača i nivo buke iznad dozvoljenog veoma loše utiče na zdravlje, raspoloženje a dugoročno izlaganje velikoj buci može dovesti i do ozbiljnih oboljenja.

Mada, dovoljno je i to što reče jedna prodavačica u kiosku pored Malog mosta: „Ceo dan sisam pastile. Boli me grlo od nadvikivanja sa mušterijama“.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије