Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

VATRA NIJE UVEK PRIJATELJ

V
svece

Nema tačnih podataka koliko je ljudi ove godine stradalo u požarima u sopstvenom domu, ali ne prođe nedelja u kojoj se ne dogodi bar jedan požar sa velikom materijalnom štetom.

Ne prođe nijedna nedelja u kojoj se ne dogodi bar jedan požar sa ogromnom materijalnom štetom, a sve ih je više u kojima ima i smrtno stradalih.

Zima je posebno opasno doba godine. S jedne strane, zbog grejanja a s druge, zbog novogodišnje jelke i upotrebe pirotehnike u praznične dane.

Kada se dogodi požar u kući obično ima vremena za reakciju, pa se požar lokalizuje na tom mestu. U stambenim zgradama opasnost je mnogo veća, jer požar brzo zahvati i okolne stanove. Evakuacija je teška i komplikovana, pogotovo ako je požar na višim spratovima, i dok se požar ne ugasi strada još nekoliko stanova osim onog u kom je požar izbio.

Ovih dana i nedelja zato je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Podaci govore da požari najčešće počinju u kuhinji. Zaboravljen ručak, ili neugašena ringla na plin, vrlo su često uzročnici požara.

Vrlo često uzročnik požara je neispravna instalacija plinske boce.

Vreme je slava. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na slavsku sveću, odnosno ni u jednom je momentu ne smete ostavljati da gori bez kontrole. U nedavnom požaru u izazvanom slavskom svećom smrtno je stradala tinejdžerka.

Bilo koju vrsta otvorenog plamena ne sme se ostavljati bez nadzora odrasle osobe.

Prskalice na novogodišnjoj jelki, bilo da je ona prirodna ili plastična, nedopustiv je vid zabave. Ukrasne lampice smeju da budu uključene samo ako je neko u kući. Lep je prizor kroz prozor videti lampice koje stvaraju prazničnu atmosferu, ali šteta koja može da nastane od požara izazvanog neispravnim sijalicama ne može se uporediti sa tom atmosferom.

Požar mogu da izazovu neispravne grejalice na struju, a skoro se dogodio požar koji je izazvalo neispravno električno ćebe.

Pušenje i neugašene cigarete vrlo su česti uzročnici požara u domu.

Dodatnom brigom i oprezom, ne vodite samo računa o sopstvenoj imovini, nego o tuđoj.

Čuvene uzrečice, neće baš meni, ili nikada do sada nije, nisu dobar argument za nemar.

Zato, oprez ovih meseci. Vatra nije uvek dobar prijatelj.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије