Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

TRŽIŠTE NEKRETNINA U EKSPANZIJI, CENE VEĆE ZA 10 ODSTO

T
izgradnja-stanova

Prodaja i kupovina nekretnina porasli su za 35 odsto a 21 odsto stanova kupljeno je na kredit.

Tržište nepokretnosti u Srbiji je u ekspanziji u poslednje dve i po godine, kada je prodaja i kupovina stanova porasla za 35 odsto, saopštila je Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, a preneli mediji.

Po podacima te grupacije, koja radi u okviru Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, od 2016. godine je 21 odsto stanova kupljeno na kredit.

Kako su preneli mediji, najviše stanova se kupuje za gotovinu. Razlog za to je što se onima koji imaju višak novca apsolutno ne isplati da novac drže na štednji, privredna aktivnost ih očigledno ne zanima, pa se odlučuju za investiranje u nekretnine.

Kad se priča o povećanju prodaje i kupovine, valja dodati podatak da se u Beogradu proda oko polovine kompletnog stambenog prostora u Srbiji.

Cene novoizgrađenog kvadrata u Srbiji u 2018. godini porasle su za skoro 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Na ovu veću cenu najviše je uticao rast cena građevinskog zemljišta, 27, 5 odsto, zatim ostali troškovi 23,9 odsto a sama cena gradnje povećana je za 5 odsto.

Evo kako stvari stoje u Zrenjaninu.

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u 2018. bila je 94.523 dinara.

Stan u novogradnji imao je u proseku 70 kvadrata.

Ali, ako se pogleda drugo polugodište, može se zaključiti da je upravo u tom periodu došlo do rasta. I cene i kvadrature.

Kvadrat je u drugoj polovini godine koštao 96.947 dinara a prosečna kvadratura stana bila je 77 kvadrata.

U januaru ove godine izdate su 982 građevinske dozvole, što je za 2,9 odsto manje nego u januaru prethodne godine.

Posmatrano prema vrsti građevina, u januaru 2019. izdato je 72,4 odsto dozvola za zgrade i 27,6 odsto za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 59,5 odsto odnosi se na stambene i 40,5 na nestambene.

Prema dozvolama izdatim u januaru 2019. prijavljena je izgradnja 872 stana, s prosečnom površinom od 80,3 kvadratna metra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 152,8 kvadrata, a 86,4 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 69 kvadrata.

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Sremskoj oblasti, 44,9 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beogradska, Južnobačka, Podunavska i Zapadnobačka oblast.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије