Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

POSLOVNI PROSTOR PO NOVIM CENAMA

P
palata-dundjerski

Najveći broj lokala u svojini je grada. Proširuje se broj objekata koji se nalaze pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu kulture.

Većina poslovnog prostora u Zrenjaninu u svojini je grada. Zato cene zakupa određuje gradska uprava. Poslovnim prostorom upravlja Gradska stambena agencija, koja ga izdaje. Poslovni prostor izdaje se metodom javnog nadmetanja i neposrednom pogodbom.

Zakupnina se određuje tako što se broj bodova pomnoži sa kvadraturom. Jedan bod je jedan evro, zakupnina se plaća u dinarima. Bodovi se određuju prema zonama, spratnosti i nekim drugim parametrima.

Grad je podeljen na tri zone. U prvoj zoni su ulice u užem centru, u drugoj poslovni prostor u širem centru, ulice Žarka Zrenjanina, Ljubljanska, Đure Jakšića, kao i ulice na Bagljašu i tržni centar u naselju.

U treću zonu spadaju sve ostale ulice u gradu u kojima postoji poslovni prostor u svojini grada.

U prvoj zoni bodovi se kreću od 9,5 do 2. U drugoj, od 3,80 do 2, a u trećoj 2,20 i 1,20.

ŠTA AKO STE VLASNIK ZAŠTIĆENOG OBJEKTA

Zrenjanin spada u gradove u kojima se nalazi veliki broj objekata koji su spomenici kulture.

S jedne strane, zgrade i prostorne celine iz prošlog i pretprošlog veka velika su vrednost. S druge, vlasnicima to zna da napravi problem jer ne mogu da bez konsultacije i poštovanja uslova koje propisuje zakon, raspolažu svojom nekretninom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu objavio je spisak novih objekata i celina na teritoriji grada Zrenjanina, koji su stavljeni pod prethodnu zaštitu.

U narednih meseca dana svi oni koji koriste objekte a nalaze se na spisku, moći će da dostave svoje mišljenje Zavodu.

Važno je napomenuti da su za radove na svim objektima, koji su stavljeni pod prethodnu zaštitu, potrebni uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Osim najužeg centra, zona u kojoj se nalaze objekti pod prethodnom zaštitom širi se na ulice Narodnog fronta, Obalu pionira, Brigadira Ristića, Sonje Marinković, Obilićevu…

Takođe, objekata pod prethodnom zaštitom ima u Petefijevoj ulici, ulici Ive Lole Ribara, Cara Dušana, Jevrejskoj, Svetozara Markovića, Pupinovoj…

Ima ih u Karadžićevoj, ulici Slobodana Bursaća, Savezničkoj, Gundulićevoj, Carice Milice, na Žitnom trgu, Miletićevoj, Nikole Tesle, Sarajlijinoj…

S obzirom na to da se broj objekata pod zaštitom uvećava, nije loše pogledati na sajtu Zavoda koji su sve objekti stavljeni pod prethodnu zaštitu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије