Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

MONTAŽNE KUĆE – IZBOR ZA 21. VEK?

M
kuca

Jedna od zanimljivih tema koja uvek pokreće užarenu raspravu jeste: zidati kuću kako je Bog rekao, od betona, cigle, blokova, takozvanu tradicionalnu kuću od čvrstog materijala, tako omiljenu na ovim prostorima, ili se opredeliti za montažnu kuću.

Sto ljudi, sto ćudi, ali zašto se ne uključiti još jednom pričom o montažnim kućama.

Tradicionalisti

Ništa novo nećemo reći ako kažemo da ljudi na ovim prostorima vole veliko, čvrsto, sigurno, što nekako podrazumeva velike kuće zidane tradicionalnim materijalima.

Makar to podrazumevalo zidanje koje traje godinama. Gotovo u svakoj ulici možete pronaći primerak izidanog prvog sprata sa useljene dve, tri prostorije dok je ostatak kuće nezavršen, vrlo često sa otvorima, gde bi trebalo da su prozori i vrata, popunjenim ciglama ili blokovima, tek da ne duva jako.

Počne se sa gradnjom a da se finansijski plan nije zatvorio. Deca mala, vreme prolazi a živi se neuslovno. U međuvremenu, deca porastu, odu od kuće svojim putem, a kućerine, nezavršene a velike, više nikom ni ne trebaju.

Mnogo je takvih kuća u kojima se nikad nije uživalo. Kad je trebalo da se završe, nije se moglo, kad se moglo više tolike nisu bile potrebne.

Modernisti

Ko bi stvarno da uživa u novoj kući, i da je iskoristi onda kada je stvarno potrebna svim članovima porodice, montažna kuća može biti odlično rešenje.

Montažne kuće, pod uslovom da imate obezbeđeno zemljište za njenu izgradnju, završavaju se za nekoliko meseci.

Za izgradnju montažne kuće, jednako kao i za one tradicionalno građene, moguće je dobiti kredit.

Iskustva onih koji su se odlučili za montažne kuće govore da je najbolje rešenje ono koje se zove ključ u ruke.

Skuplje jeste, ali se nakon najduže dva meseca nađete u prostoru u koji samo treba da unesete nameštaj i ostalo pokućstvo.

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, pa i u izgradnji montažnih kuća, danas ih imate takvih da golo oko ne može da napravi razliku između njih i onih klasično zidanih.

I ono što je još važnije, montažne kuće su sasvim u skladu sa zahtevima 21. veka.

Naime, energetski su stopostotno efikasne, potrebno im je relativno malo energije za grejanje i hlađenje a i materijali od kojih se prave u skladu su sa visokim standardima zaštite životne sredine.

Trajnost im je drastično produžena, čak i na 100 godina, ako je to u ovim vremenima uopšte bitna odrednica.

Otporne su na klimatske promene.

Podaci govore da je u skandinavskim zemljama od svih građenih, više od polovine montažnih kuća.

Uvek će biti onih kojima je pojam kuća jednako beton, armatura, opeka, ali valja razmišljati o tome da je montažna kuća za današnje uslove vrlo kvalitetna alternativa.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије