Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DEČJA IGRALIŠTA IZMEĐU PRAVILNIKA I STVARNOSTI

D
decije-igraliste

Pravilnik kojim se uređuju dečja igrališta stupio na snagu ali primena se očekuje tek za tri godine. Većina dečjih igrališta u vrlo lošem stanju.

Zvuči neverovatno ali jeste istinito: za većinu dečjih igrališta u gradu ne zna se ko je nadležan. Ko treba da ih održava, da se o njima brine, popravlja pokvareno, brine o bezbednosti i tako dalje.

Pravilnik kojim se uređuju dečja igrališta stupio je na snagu prošle godine ali mu je primena oročena u naredne tri godine, tako da će se, najverovatnije, tek za tri godine neko setiti da bi se moglo nešto i preduzeti.

Ko je malo putovao po svetu mogao je videti kako se o dečjim igralištima brine i kako ona izgledaju.

Većina dečjih igrališta u našem gradu u veoma je lošem stanju. Za to su jednako odgovorni i lokalna vlast ali i građani.

ISPRAVNO I BEZBEDNO SAMO AKO JE POD KLJUČEM

Za održavanje dečjih igrališta kao da nije nadležan niko. Postavljena ko zna kada, ostavljena su na milost i nemilost vremenu, atmosferskim prilikama i vandalima.

U gradu i okolini postoji stotinak dečjih igrališta. Ona koja su donirale kompanije i privatnici ograđena su i u boljem stanju. Ona što su opšte dobro, u vrlo su lošem stanju.

Ljuljaške i klackalice bez sedišta, metalni delovi opasni po bezbednost, igrališta uglavnom neosvetljena, bez klupa, đubrijera, sa neodgovarajućom podlogom.

GDE DECA DA NAM SE IGRAJU

Grad se intenzivno gradi. Nove zgrade niču na sve strane. Investitori nisu obavezni da obezbede ni dečje igralište ni zelenilo.

Roditeljima sa decom zato ostaju javni prostori i javna dečja igrališta kao jedino mesto na kom se mališani mogu igrati.

Nije retkost da se roditelji samoorganizuju i plate majstora da popravi opremu na igralištu. Ili, da neki od boljestojećih roditelja uloži novac kako bi se njegovo dete bezbednije igralo, pa to dobro dođe i ostalima.

Ipak, to nije rešenje. Za bezbedna dečja igrališta mora se pronaći i primeniti sistemsko rešenje.

Pravilnikom se u najsitnije detalje uređuje izgled dečjih igrališta. Pravilnik kao da stiže iz skandinavskih zemalja a valja ga primeniti na naše zapuštene prostore.

I što je važnije, ne daje odgovor šta činiti u naredne tri godine, dok ne stupi na snagu. Za veliki broj dece stići će prekasno.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије