Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DA LI SU DRŽAVNI STANOVI REŠENJE: PRIMER BERLINA I BEČA

D
berlin

Izuzetno visoke stanarine naterale Berlince na peticiju. Beč je to rešio drugačije. Situacija kritična i u susedstvu a naći stan u Beogradu i Novom Sadu postaje nemoguća misija.

Pronaći stan u Novom Sadu i Beogradu sve je teže. Ne samo što je teško pronaći adekvatan stan nego ga je sve teže i platiti, jer su stanovi sve skuplji i skuplji.

Slično je i u našem susedstvu. Biti student u nekom od primorskih gradova u Hrvatskoj, znači pakovati kofere pred početak turističke sezone. Stanova je malo a potreba mnogo više.

Evo kako to izgleda u Evropi, na primeru dva velika evropska grada.

BERLIN

U Berlinu se potpisuje peticija kojom se traži da grad prisilno otkupi stanove privatnih firmi koje poseduju preko tri hiljade stanova, piše Dojče vele.

Ili gradite više socijalnih stanova ili nacionalizujte, što zakon dozvoljava, poručuju nemački Zeleni, koju u koaliciji sa drugim strankama čine vlast u Berlinu.

Građani skreću pažnju na privatne firme koje u rukama drže ogorman broj stanova i diktiraju uslove i kirije. Samo jedna firma u rukama ima 12.000 stanova.

U Berlinu stanarine neprestano rastu.

U Nemačkoj stanove izdaju opštine, stambene zadruge ili privatnici. Tokom poslednjih nekoliko godina, cene kirija u stanovima privatnih firmi su rasle mnogo brže nego u stanovima opština ili zadruga. Pre dve godine, prosečna cena kirija po kvadratnom metru (ne računajući troškove za grejanje, vodu i struju) kod privatnika je iznosila 8,7 evra, dok su u opštinskim i zadružnim stanovima cene iznosile 7,5, odnosno 7,4 evra po kvadratnom metru. Ti iznosi su daleko veći u velikim gradovima, a rekorder je Minhen, piše Dojče vele.

BEČ

U Beču postoji ukupno 220.000 gradskih stanova. U njima živi oko pola miliona ljudi. To nije sve. Čitavi kompleksi subvencionisane stanogradnje imaju u svoje zelene površine, koje se mere stotinama hektara, prenosi portal e-kapija.

Sa izgradnjom socijalnih stanova se ne prestaje, stalno se grade novi.

U novim stanovima kirija je 7,5 evra po kvadratu, pišu mediji.

Kad potpišu ugovor, stanari ga potpisuju na neodređeno vreme. Ne polažu depozit.

Beč veoma vodi računa o nečemu što se zove srednja klasa, jer je to najstabilniji sloj društva. I vuče samo napred.

Primer Berlina i Beča, dva lica kapitalizma. Gde smo tu mi, procenite sami.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије