Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Uredan dom je dom srećnih ukućana

U
dom

Kada je izgledalo da su je zaboravili, Mari Kondo se u javnost vratila pre nekoliko nedelja, izjavom da od kada je majka troje dece, ni njen životni prostor više nije toliko uredan.

Mnogi su se zapitali, ko je Mari Kondo, i kakve veze ima kako joj kuća izgleda danas.

A Mari Kondo je svetska kraljica urednog životnog prostora. Svetsku slavu neviđenih razmera stekla je objavljivanjem svoje prve knjige 2011. godine. A onda je popularnost i slavu godinama gradila, sve do dokumentarca o njoj pre dve godine na jednoj platformi.

Kao što je Marta Stjuart simbol kolača, tako je Mari Kondo simbol spremanja.

Pa da se upoznamo ili da se podsetimo: kako to sprema Mari Kondo.

Da biste živeli harmonično pa i srećno, morate da spremate.

Ne možete imati red u glavi ako nemate red u kući. I obrnuto.

To bi, ukratko, bila suština učenja kojim je ova Amerikanka japanskog porekla zaslužila planetarnu pažnju.

Iako je njeno učenje, KonMari, zasnovano na japanskoj filozofiji života, veliki deo potpuno je primenjiv na svim merdijanima.

Na primer, početak je planiranje. Isplanirajte svoj dan. I koliko god je moguće držite se plana.

Mari Kondo je podelila sve stvari u kući na nekoliko kategorija, odeću, papir, uređaje, uspomene…

Otarasite sve svega što vam ne proizvodi sreću. Čuvajte samo ono što vas usrećuje i što vam je životno važno. Deluje surovo ali koliko samo papira postoji u svakoj kući koji, osim sumnjive sentimentalnosti, nemaju nikavog značaja. A zauzimaju prostor i skupljaju prašinu.

Dobro pregledajte ormare, savetuje Mari Kondo. Koliko vam je odevnih predmeta zaista potrebno, i čuvate li i ono što niste obukli poslednjih pet godina i po svoj prilici nikada nećete ni obući. Ako vam je teško da se odreknete drage haljine, poklonite je ili donirajte.

Najneuredniji deo kuće obično je kuhinja. Savet Mari Kondo je da je ostavite u redu nakon korišćenja. Malo više vremena i truda, ali kakva sreća kad sledeći put uđete u urednu kuhinju.

A još manje truda zahteva odlaganje stvari na mesto čim obave funkciju. Okačite jaknu na vešalicu i odložite je u ormar, ili složite obuću na njeno mesto čim je izujete. Koštaće vas nekoliko minuta a zamislite koliko će vam vremena biti potrebno da je odložite kad se nagomila u hodniku.

A suština metode spremanja životnog prostora po mišljenju Mari Kondo je: volite svoj dom. Budite mu zahvalni što vam pruža sigurnost, udobnost i toplinu.

Sređujte ga kao što i sebe sređujete i uređujete. Kad je čist i uredan biće srećnije mesto za život.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије