Pre godinu dana, sad već bivši odbornici Skupštine grada, doneli su odluku da potpuno devastirani objekat nekadašnjeg restorana „Motel“ i parcele koje mu pripadaju vrate u javnu svojinu grada. To je, prema obrazloženju te odluke, bio prvi korak u rešavanju višegodišnjeg problema jednog od najlepših delova grada na obalama Begeja. I godinu dana posle, na tom se prvom koraku zastalo...
Carstvo mlevene paprike
Nekad je bilo jednostavno: aleva ili kako se to u ovim krajevima zvalo, sitna paprika, mogla je biti slatka i ljuta. Slatka ili ljuta, bez sitne paprike nije se moglo zamisliti gotovo nijedno jelo. Od čorbe, preko omiljenog paprikaša, pasulja ili slatkog kupusa, sosa u nedeljnom ručku, gulaša, nasuva sa krompirom, čušpajza od tikvica ili boranije, grašak paprikaša, riblje čorbe ili fiš paprikaša…...
Uskršnje krečenje
Kuće su se nekada krečile jedanput spolja a dva puta godišnje iznutra. Krečenje je bilo isključivo ženski posao a najvažnije krečenje je bilo ono prolećno, najčešće uoči Uskrsa. Prvo, konačno su prošli zima, loženje, dim i garež, prljavština. A drugo, uoči velikog praznika sve treba da bude lepo i čisto, pa i kuća. Kuće su se spolja krečile – krečom. Kreč se kupovao na kile, od krečara. Kupovao...
Taraška skela
Umesto da je sačuvamo jer spada u prave evropske pa i svetske retkosti, čuvena taraška skela propada iz godine u godinu a ukoliko se nešto hitno ne preduzme može da propadne potpuno i bukvalno. Skela koje bi mogla biti turistička atrakcija a već je bila filmska, prevashodno bi trebalo da olakša život meštanima malog sela na obali Tise, koji najviše rodne i plodne zemlje imaju na drugoj obali, u...
Šta je nama Pupin i šta smo mi njemu?
Prošlo je deset godina od kada je u Zrenjaninu organizovano svečano obeležavanje „Godine Pupina“, upriličeno povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika koji je imao čvrste veze i sa Zrenjaninom. Pre nešto više od dve godine navršila se i stogodišnjica proglašenja Mihajla Pupina počasnim građaninom Zrenjanina, tadašnjeg Petrovgrada. Od velikih reči kako ćemo se kao grad i zajednica odužiti...
Nagrada za sklad slobode i društvenih veza
U svetu arhitekture jedan od najvažnijih događaja je proglašenje Prickerove nagrade. Prickerova nagrada za arhitekturu smatra se najvrednijom svetskom nagradom za arhitekturu. Dodeljuje se godišnje živim arhitektama od strane Hajat fondacije, koju vodi porodica Pricker. Nagrada se dodeljuje arhitekti čije delo iskazuje kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti.Dodela ove nagrade je počela 1979...
Proja među velikanima
Među 50 najboljih hlebova na svetu, prema mišljenju CNN, našla se i pogača ili hleb iz Srbije – proja. Američki portal objasnio je svojoj čitalačkoj publici da je proja u stvari hleb napravljen od kukuruznog brašna, da je u Srbiji omiljeni pratilac mesnim čorbama i da se poslužuje direktno iz rerne. Ponekad se obogati kajmakom ili čvarcima. Proja je, bar ona prava, autentična, jedno siromašno...
Parkovi i rekreacija
Poslednjih deset godina najveći park u Zrenjaninu, Karađorđev, nalazi se u rekonstrukciji. Poslednje dve, u zvaničnoj. To znači da je tabla o tome da je u rekonstrukciji stajala godinama a onda su, u poslednje dve godine, u nekoliko navrata javnosti prezentovani konkretniji planovi o tome kako će park izgledati kada rekonstrukcija bude završena. Od tih planova, koji će se sprovoditi u dve faze...
Sve poskupljuje, pa i porez
Za nekoliko dana na naplatu stiže prva rata ovogodišnjeg poreza na imovinu. Ko bi da izbegne plaćanje kamata, iznos na uplatnici trebalo bi da plati do 14. februara. Rešenja o ukupnom zaduženju za ovu godinu Zrenjaninci će dobiti u drugoj polovini godine ali poreska služba godinama ponavlja da iznos na uplatnici, koju takođe uprava nije dužna da šalje, valja platiti a onda se, po dobijanju...
Kobasice
Nema ko ih ne voli. Pržene, osušene, u paprikašu, pasulju ili podvarku, pečene u rerni sa krompirom, barene, na roštilju… Bele, crvene, sa sirom, sa medom… Njeno veličanstvo – kobasica. Toliko su važne u našim životima, da imaju svoje praznike i manifestacije, a bogami ima i praznika koji ne mogu da prođu bez jela sa kobasicom. U Nemačkoj, zemlji poznatoj po dobrim kobasicama i mnogo...
Скорашњи коментари